Home / Ειδήσεις / “Ξέμεινε” από γιατρούς το υπουργείο Υγείας
"Ξέμεινε" από γιατρούς το υπουργείο Υγείας

“Ξέμεινε” από γιατρούς το υπουργείο Υγείας

Τα επόμενα βήματα για το πώς θα χειριστεί, τόσο επικοινωνιακά όσο και πρακτικά, την απουσία ενδιαφέροντος εκ μέρους των ιδιωτών γιατρών να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και να ενταχθούν στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού του υπουργείου Υγείας, επεξεργάζεται τώρα η πολιτική ηγεσία της οδού Αριστοτέλους.
Το φιλόδοξο σχέδιο των υπουργών Υγείας Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (με τη λειτουργία συνολικά 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα και με νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πολιτών και στις περιοχές που δεν προβλέπεται η λειτουργία ΤΟΜΥ) δείχνει να καταρρέει πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, καθώς παρά την παράταση που δόθηκε στην πρόκληση ενδιαφέροντος προς τους γιατρούς για την κάλυψη 2.152 θέσεων ειδικότητας Γενικής  Ιατρικής – Παθολογίας καθώς και 677 θέσεων Παιδιατρικής (η προκήρυξη κανονικά έληγε στις 31 Ιανουαρίου όμως δόθηκε παράταση μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με πληροφορίες δεν καλύπτονται ούτε οι μισές θέσεις. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η εγγραφή των πολιτών στους κατά τόπους οικογενειακούς γιατρούς θα πρέπει να ξεκινήσει το Μάρτιο.
Αιτία, οι χαμηλές απολαβές σε επίπεδο καθαρών κερδών που προβλέπονται στη σύμβαση, αλλά και ο μεγάλος αριθμός πληθυσμού ευθύνης. Η αποζημίωση ενός οικογενειακού ιατρού υπολογίζεται με βάση τον εγγεγραμμένο σε αυτόν πληθυσμό ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ (μικτά). Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ορίστηκε σε 2.250 εγγεγραμμένοι ενήλικες. Για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας παιδιατρικής, είναι 1.500 παιδιά.
Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε εντούτοις πως κατά το πρώτο τρίμηνο της σύμβασης- μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η εγγραφή των πολιτών-  η εγγυημένη  αποζημίωση ορίζεται στα 1.623 ευρώ ανεξαρτήτως αριθμού εγγεγραμμένου πληθυσμού. Μετά το πέρας των τριών μηνών η αποζημίωση προσδιορίζεται από τον πραγματικό αριθμό εγγεγραμμένου πληθυσμού και δίνεται η δυνατότητα στον γιατρό να επιλέξει τον μέγιστο αριθμό ληπτών υπηρεσιών που επιθυμεί να εξυπηρετήσει. Την ίδια ώρα, οι συμβεβλημένοι γιατροί θα πρέπει να δηλώνουν συγκεκριμένο καθημερινό ωράριο εντός του οποίου θα δέχονται τους εγγεγραμμένους πολίτες, όμως ο “δεσμευμένος” χρόνος των γιατρών σε εβδομαδιαία βάση δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 24 ωρών.
Στην ουσία το υπουργείο Υγείας έχει ξεμείνει από τους γιατρούς που θα στελεχώσουν τα “ιατρεία της γειτονιάς”, αλλά και που θα δέχονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία τους πολίτες στο πλαίσιο του οικογενειακού γιατρού, όπως σημειώνουν οι ιατρικοί σύλλογοι. Είχε εξάλλου προηγηθεί το χαμηλό ενδιαφέρον και για τη στελέχωση των τοπικών μονάδων, αφού στην προκήρυξη του υπουργείου Υγείας το φθινόπωρο μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει αναφέρει πως θα υπάρξει άμεσα και δεύτερη προκήρυξη (η οποία έχει προαναγγελθεί από το Δεκέμβριο), χωρίς όμως να υπάρξουν νεότερα μέχρι στιγμής.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …