Home / Ειδήσεις / Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πια να αξιοποιηθεί κακόβουλα από χάκερ, τρομοκράτες, κυβερνήσεις
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πια να αξιοποιηθεί κακόβουλα από χάκερ, τρομοκράτες, κυβερνήσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πια να αξιοποιηθεί κακόβουλα από χάκερ, τρομοκράτες, κυβερνήσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πια φθάσει σε ένα σημείο ανάπτυξης που είναι δυνατό να την εκμεταλλευθούν κακόβουλα και προς όφελός τους αυταρχικά κράτη, τρομοκράτες και χάκερ, προειδοποιούν σε μια νέα έκθεση-καμπανάκι κινδύνου 26 ειδικοί σε θέματα ασφάλειας νέων τεχνολογιών.
Η έκθεση προβλέπει μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, μεταξύ άλλων, την ταχεία αύξηση του κυβερνο-εγκλήματος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τη χειραγώγηση των αυτόνομων drones και των αυτόνομων οχημάτων (που μπορεί να μετατρέπονται σε πυραύλους και σε φονικά όπλα κατά αθώων), τη διείσδυση και την πρόκληση βλαβών σε ζωτικά δίκτυα υποδομών, καθώς και την ευρεία εξάπλωση της κατευθυνόμενης προπαγάνδας με ποικίλους στόχους (από τον επηρεασμό των εκλογών έως την ειδησεογραφική παραπληροφόρηση) μέσω π.χ. της χρήσης αυτόνομων προγραμμάτων λογισμικού (bots) στο διαδίκτυο και της δημιουργίας ψευδών βίντεο (fake videos).
Η έκθεση κάνει λόγο για «νέα ισχυρά εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε αδιανόητη στο παρελθόν κλίμακα», σε συνδυασμό με άνευ προηγουμένου δυνατότητες παρακολούθησης των πολιτών και παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων τους. Οι ειδικοί καλούν τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες όλου του κόσμου να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που πλέον αποτελούν οι μυριάδες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Επισημαίνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί άλλη μια τυπική τεχνολογία-Ιανό με «διπλή χρήση», τόσο για καλό όσο και για κακό, εφόσον βρεθεί στα λάθος χέρια.
Η 100σελιδη έκθεση, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Κέντρου για την Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, του Ιδρύματος Electronic Frontier και άλλων οργανισμών, προβλέπει αυτοματοποιημένες πλέον επιθέσεις από χάκερ (στον «αυτόματο πιλότο»), την χρήση λογισμικού σύνθεσης φωνής για λόγους εξαπάτησης, την αποστολή απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων-παγίδων που θα περιέχουν φαινομενικά αξιόπιστες προσωπικές πληροφορίες αντλημένες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.
Οι ειδικοί προτείνουν νέους νόμους, στενότερη συνεργασία μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών και μεγαλύτερη παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών στο ζήτημα. Μπορεί κανείς να βρει την έκθεση στη διεύθυνση: https://maliciousaireport.com/

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …