Ο Στ. Πιτσιόρλας για την έξοδο από το μνημόνιο, την εξωτερική πολιτική και την υπόθεση Novartis
Την πεποίθηση ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το συμφωνηθέν με τους δανειστές πρόγραμμα και ότι θα έχει βγει από το μνημόνιο, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Μιλώντας από το βήμα δείπνου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), προειδοποίησε πάντως ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε από τώρα πως έχουμε ξεμπλέξει ήδη με τα μνημόνια», γιατί «ό,τι για εμάς είναι στόχος (σ.σ. η έξοδος από τα μνημόνια), για τους δανειστές είναι φόβος ότι αν η Ελλάδα τελειώσει το πρόγραμμα και βγει μόνη της στις αγορές, τότε θα επανέλθει στις συνήθειες του παρελθόντος και στις πρακτικές που την οδήγησαν στην κρίση κι επομένως θα παραμείνει παράγοντας αστάθειας για την ευρωζώνη και την Ευρώπη ολόκληρη». Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, ασκούνται πολύ σημαντικές πιέσεις από πολλές πλευρές, να βγούμε (από το μνημόνιο) τον Αύγουστο του 2018, αλλά να υπάρχει νέα μορφή εποπτείας. «Είναι μια διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την ώρα για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος ή όχι», σημείωσε. O ίδιος τόνισε ότι μέχρι το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μερικές δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις, πχ, για το θέμα των πλειστηριασμών, γιατί«αν δεν το κάνουμε, αν δεν δείξουμε δύναμη αποφασιστικότητας και τόλμης, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας».
ΑΠΕ
Με δήλωση του ο υφυπουργός Οικονομίας και ανάπτυξης Στέργιος κάνει λόγο για “πρωτοφανή παραποίηση” των δηλώσεων που έκανε στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όπως αυτές μεταφέρθηκαν από τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με αυτό, ο κ. Πιτσιόρλας αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis φερόταν να είχε δηλώσει ότι “δεν έπρεπε ο φάκελος να έρθει στη Βουλή”. Με ανακοίνωση του δηλώνει: “Μου προξενεί κατάπληξη η πρωτοφανής παραποίηση των όσων απόψε είπα στο δείπνο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκα αναλυτικά στις αρνητικές παρενέργειες του απαράδεκτου νόμου περί ευθύνης υπουργών που πρέπει να αλλάξει. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αλήθεια”, αναφέρει στη δήλωσή του.
Παράλληλα, το ΑΠΕ σε νεότερο τηλεγράφημα του έστειλε ορθή επανάληψη του επίμαχου τηλεγραφήματος από το οποίο απουσίαζε η επίμαχη τοποθέτηση. Πιο συγκεκριμένα το νέο τηλεγράφημα αναφέρει τα εξής: “Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, σημείωσε ότι θα πρέπει να λυθούν μερικά βασικά θέματα, για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. “Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (…)Έχουμε ένα κακό νόμο περί ευθύνης υπουργών . Αυτός υποχρεώνει να πάει στην Βουλή ο φάκελος για τα πολιτικά πρόσωπα πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση”, υπογράμμισε. Στο θέμα των φαρμάκων πρέπει να λύσουμε θεσμικά θέματα για να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και για να γίνει αυτό, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα”. Πρόσθεσε δε ότι “σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, έχουμε βρεθεί ενδεχομένως και άλλες φορές, γιατί η ρίζα βρίσκεται ακριβώς στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει να το αλλάξουμε”.
Στην αρχική εκδοχή του τηλεγραφήματος περιλαμβανόταν η φράση: “Χωρίς επαρκή προετοιμασία δικαστική, η Βουλή έρχεται αντιμέτωπη με κρίσιμα ζητήματα (…) Στη Βουλή ήρθε ένας φάκελος, που διαβάζοντάς τον κάποιος, δεν μπορεί να σχηματίσει εικόνα. Δεν έπρεπε να έρθει στη Βουλή τέτοιος φάκελος”, φέρεται να ανέφερε, στην φράση η οποία αφαιρέθηκε από το αρχικό κείμενο.
Leave a Comment