Σημαντική βελτίωση με κάθαρση του δέρματος σε Ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής, με φάρμακο της Novartis
Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, μία εντόπιση της νόσου που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, επειδή είναι πολύ εμφανής. Επίσης, το στρες μπορεί να είναι μεγαλύτερο, καθώς πολλοί ασθενείς με ψωρίαση δεν θα επιτύχουν επαρκή ανταπόκριση μέσω των κλασικών θεραπειών. Ο λόγος είναι πως εξαιτίας της τριχοφυΐας, η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τις συνηθισμένες τοπικές αγωγές και τη φωτοθεραπεία.
Η μελέτη SCALP
H Novartis παρουσίασε τα νέα δεδομένα για την σεκουκινουμάμπη από την προοπτική μελέτη Φάσης ΙΙΙ SCALP, η οποία κατέδειξε σημαντική βελτίωση στην κάθαρση του δέρματος με σεκουκινουμάμπη σε ασθενείς με ψωρίαση τριχωτού κεφαλής. Η μελέτη είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της σεκουκινουμάμπης σε 102 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση τριχωτού κεφαλής. Οι ασθενείς που εντάχθηκαν στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν σε ίση αναλογία είτε σε δόση σεκουκινουμάμπης 300mg υποδορίως είτε σε εικονικό φάρμακο τις Εβδομάδες 0, 1, 2,3 και 4, και στη συνέχεια κάθε τέσσερις εβδομάδες για διάστημα 12 εβδομάδων. Την Εβδομάδα 12, οι ασθενείς από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου που δεν πέτυχαν βελτίωση τουλάχιστον 90% από την έναρξη στη βαθμολογία του Δείκτη Σοβαρότητας της Ψωρίασης του Τριχωτού της Κεφαλής (PSSI) επανατυχαιοποιήθηκαν σε σεκουκινουμάμπη 300mg μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο ήταν το ποσοστό ασθενών που πέτυχαν ανταπόκριση PSSI 90 την Εβδομάδα 12.
Στη μελέτη SCALP, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που λάμβαναν σεκουκινουμάμπη έναντι των ασθενών που λάμβαναν εικονικό φάρμακο πέτυχαν ποσοστά ανταπόκρισης PSSI 90 κατά την Εβδομάδα 12 (52,9% έναντι 2,0%), με περαιτέρω βελτίωση στους ασθενείς που λάμβαναν σεκουκινουμάμπη έως την Εβδομάδα 24 (58,8%). Το προφίλ ασφάλειας της σεκουκινουμάμπης ήταν συνεπές με το γνωστό προφίλ ασφάλειας για τη σεκουκινουμάμπη.
Η σεκουκινουμάμπη είναι ένας πλήρως ανθρώπινος αναστολέας της ιντερλευκίνης-17A (IL-17A) που έχει επιδείξει ταχεία και διατηρούμενη μακροχρόνια αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας, καθώς και ένα σταθερά ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του άλγους στο σημείο της έγχυσης σε ποσοστά παρόμοια με εκείνα του εικονικού φαρμάκου. Έως σήμερα, η σεκουκινουμάμπη έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 125.000 ασθενείς παγκοσμίως για όλες τις ενδείξεις από την έναρξη της κυκλοφορίας του.
“Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι επίπονη και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή τριχόπτωση και να προκαλέσει σπασίματα και αιμορραγία στην περιοχή όπου εμφανίζεται“, δήλωσε ο Kristian Reich, κάτοχος M.D. και Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Georg-August του Γκέτινγκεν και Dermatologikum Hamburg της Γερμανίας. “Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματολογίας είναι ενθαρρυντικά τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να εμπιστεύονται περισσότερο τη σεκουκινουμάμπη ως μία ολιστική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ψωρίαση κατά πλάκας που θέλουν να αποφύγουν την εμφάνιση ψωρίασης του τριχωτού της κεφαλής και άλλων εκδηλώσεων της νόσου“.
“Η σεκουκινουμάμπη υποστηρίζεται από ένα μεγάλο πρόγραμμα μελετών που περιλαμβάνει περισσότερους από 10.000 ασθενείς σε περισσότερες από 60 μελέτες από την έναρξη της πρώτης μελέτης μας για τη σεκουκινουμάμπη πριν από 10 χρόνια. Πιστεύουμε ότι τα ερευνητικά δεδομένα για συγκεκριμένες εκδηλώσεις όπως η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής βοηθούν τους ιατρούς να λάβουν τις σωστές αποφάσεις με τους ασθενείς τους“, είναι η δήλωση του δρ Eric Hughes, Global Development Unit Head του Τμήματος Ανοσολογίας και Δερματολογίας, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου της εταιρίας.
Leave a Comment