Home / Ειδήσεις / Ημερίδα – Εργαστήριο για το θέμα των Ψευδών Ειδήσεων και των τεχνολογικών κινδύνων
Ημερίδα – Εργαστήριο για το θέμα των Ψευδών Ειδήσεων και των τεχνολογικών κινδύνων

Ημερίδα – Εργαστήριο για το θέμα των Ψευδών Ειδήσεων και των τεχνολογικών κινδύνων

Ημερίδα – Εργαστήριο πάνω στο καυτό θέμα των Ψευδών Ειδήσεων και των τεχνολογικών προκλήσεων / κινδύνων  που αναδύονται τόσο για την καθημερινότητα των Πολιτών όσο και την Δημοκρατία συνδιοργανώνουν τo Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας (ECI), το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σε συνεργασία με την FightHoax.
Η επόμενη γενιά των ψευδών ειδήσεων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, καθώς και τα  ελληνικά “όπλα” για την αντιμετώπισή τους  θα εξεταστούν σε ημερίδα – workshop που διοργανώνεται με την επιμέλεια του ECI την Πέμπτη 3 Μαΐου (11:00), στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Ξενοφώντος 2 και Αμαλίας).
Η πρωτοβουλία υλοποιείται ως μέρος των Δράσεων για την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου, ενώ την προηγουμένη (Τετάρτη 2 Μαΐου) θα υλοποιηθεί στον ίδιο χώρο το Εαρινό Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Δημοσιογραφίας Δεδομένων.
Στο επίκεντρο της ημερίδας (3.5) θα βρεθεί η εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ελληνική καινοτόμος ομάδα της Fight Hoax, δημιούργημα του Βαλεντίνου Τζέκα και των συνεργατών του, που έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή ως δυνητική απάντηση στο πλανητικών διαστάσεων αυτό πρόβλημα. Σημειώνεται η μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αντιμετώπιση του θέματος, ιδιαίτερα ενόψει των Ευρωπαϊκών εκλογών σε ένα χρόνο από σήμερα.
Στην συγκυρία αυτή υπογραμμίζεται η Συνεργασία του European Communication Institute  στο πλαίσιο του DISINFO Lab με την FightHoax. H εν λόγω εφαρμογή  μπορεί να αξιολογεί ενημερωτικές καταχωρήσεις σε σχέση με την αξιοπιστία τους, βασιζόμενη σε μία σειρά γλωσσικές και στατιστικές παραμέτρους.
Ο Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος του Δημόκριτου θα  χαρτογραφήσει το μέλλον των fake news  σε μία επισκόπηση  της σύγκλισης των σχετικών τεχνολογιών με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μάριος Νότταςθα αναλύσει τα όσα μας έμαθε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica για τις καταχρηστικές πρακτικές των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και λογισμικού.  Στην συνέχεια του Εργαστηριακού μέρους, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Θανάσης Βεργούλης, θα παρουσιάσει τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν το δημοσιογράφο, τον ερευνητή και τον απλό πολίτη στο φιλτράρισμα των ψευδών επιστημονικών μελετών.
Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή στους επαγγελματίες του χώρου, στους φοιτητές Επικοινωνίας – Δημοσιογραφίας καθώς και στην κοινωνία, ωστόσο λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των περιορισμένων θέσεων της Αίθουσας Εκδηλώσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, θα ισχύσει σύστημα επιβεβαίωσης.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει ως πρώτο βήμα να συμπληρώσουν για το Σκέλος Fake News (3 Μαΐου) την φόρμα που θα βρούν εδώ και για το Σκέλος Data Journalism Intermediate Level (2 Mαΐου) για το οποίο θα υπάρξει και χωριστή ανακοίνωση θα πρέπει να συμπληρώσουν την φόρμα εδώ.
Οι δράσεις υποστηρίζονται από τους φορείς, gr.Euronews.com, Oμιλος Direction, EKΠΟΙΖΩ Dikailogitika.gr, Futurology.gr

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …