Καρδιά

Νέα σημαντικά δεδομένα για τη θεραπεία σε ασθενείς με την τρανσθυρετίνη μυοκαρδιοπάθεια

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης φάσης 3 ATTR-ACT, η αγωγή με το φάρμακο tafamidis κατέδειξε στατιστικά σημαντική μείωση στο συνδυασμό της θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και της συχνότητας νοσηλειών λόγω καρδιαγγειακών συμπτωμάτων σε ασθενείς με σχετιζόμενη με την τρανσθυρετίνη μυοκαρδιοπάθεια (TTR-CM) σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο στους 30 μήνες θεραπείας.

Η σχετιζόμενη με την τρανσθυρετίνη (TTR) μυοκαρδιοπάθεια είναι μια σπάνια, θανατηφόρα και υποδιαγνωσμένη πάθηση, που συνδέεται με προοδευτική καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο στο 1% των ασθενών γίνεται διάγνωση της νόσου, ενώ το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών είναι 3 έως 5 έτη από τη διάγνωση.

Ο επιπολασμός της TTR-CM παραμένει επί του παρόντος άγνωστος ενώ δεν υπάρχουν εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές που ενδείκνυνται συγκεκριμένα για τη θεραπεία της νόσου. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πρόσφατα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας νέας θεραπείας για τους ασθενείς που την έχουν επειγόντως ανάγκη.

Η ATTR-ACT, μια διεθνής, πολυκεντρική, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη φάσης 3 με 3 σκέλη, διερεύνησε την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και το προφίλ ανοχής της ημερήσιας δόσης tafamidis 20 mg ή 80 mg σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Συμμετείχαν 441 ασθενείς τόσο με την κληρονομικού τύπου σχετιζόμενη με την τρανσθυρετίνη αμυλοειδική μυοκαρδιοπάθεια όσο και με τη γεροντική αμυλοείδωση, η οποία δεν είναι κληρονομική και μπορεί να εμφανιστεί όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου. Τα προκαταρκτικά δεδομένα ασφάλειας έδειξαν ότι το tafamidis ήταν γενικά καλά ανεκτό σε αυτόν τον πληθυσμό και δεν εντοπίστηκαν νέες ενδείξεις για την ασφάλεια.

Το φαρμακευτικό σκεύασμα tafamidis κυκλοφορεί στην Ελλάδα από το Φεβρουάριο του 2014 για την θεραπεία της σχετιζόμενης με την τρανσθυρετίνη οικογενούς αμυλοειδικής πολυνευροπάθειας (TTR-FAP).

Τα πλήρη δεδομένα και τα αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης ATTR-ACT θα υποβληθούν για παρουσίαση προσεχώς σε επιστημονικό συνέδριο.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies