Home / Διατροφή / Λαιμαργία: Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από τον μεγάλο εχθρό
Λαιμαργία: Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από τον μεγάλο εχθρό

Λαιμαργία: Υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από τον μεγάλο εχθρό

Η σχέση μας με το φαγητό έχει πολλές αποχρώσεις και επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων. Η διατροφή είναι ένα δαιδαλώδες σύστημα που εξατομικεύεται και προσαρμόζεται στις διαφορετικές ανάγκες του καθενός από εμάς.

Η τροφή δίνει ενέργεια, ισορροπία, αλλά και ευχαρίστηση.

Πότε, όμως, η κατανάλωσή της ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού και γίνεται συνήθεια που μπορεί να φέρει μη επιθυμητά αποτελέσματα;

Η λαιμαργία, δηλαδή η ακανόνιστη -που φτάνει στα όρια της υπερβολής- κατανάλωση τροφής, μάς αφορά όλους, απλά γιατί κάθε διαταραχή διατροφικής συμπεριφοράς δεν είναι μακριά μας.

Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας σε συνδυασμό με ποικίλους ψυχολογικούς παράγοντες μπορούν να αλλάξουν εύκολα την διατροφική μας συμπεριφορά και τη στάση μας απέναντι στο φαγητό. Οι λαίμαργοι άνθρωποι αναζητούν μέσα από το φαγητό κυρίως την κάλυψη συναισθηματικών αναγκών. Η τροφή γίνεται ένα όχημα συγκινήσεων, που πολλές φορές βγαίνει… εκτός πορείας και χάνει τον έλεγχο. Γλυκά (κατά κύριο λόγο σοκολάτα) και αλμυρά σνακ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των ατόμων που βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό, για πρόσκαιρη ευχαρίστηση.

Μια διατροφολόγος από την Αυστραλία αποκαλύπτει πώς κατάφερε να εξουδετερώσει το τέρας της λαιμαργίας, με το οποίο ερχόταν αντιμέτωπη από 14 ετών. Η απόλυτα υγιής σχέση της με το φαγητό είναι μια κατάκτηση που ήρθε μετά από μια εσωτερική πάλη. Η Jessica Sepel συνήθιζε να τρώει από παρόρμηση και την ίδια στιγμή έθετε αυστηρούς περιορισμούς στον εαυτό της: έκανε γυμναστική δύο φορές την ημέρα (για δύο ώρες), έτρωγε κατά κύριο λόγο προϊόντα διαίτης, ζυγιζόταν καθημερινά, παρέκαμπτε γεύματα, ασκούσε αυστηρή κριτική στο σώμα της.

Μετά από χρόνια η ίδια κατάφερε να ισορροπήσει τη σχέση της με το φαγητό και μοιράζεται τα μυστικά που μπορούν να βοηθήσουν κι εσένα:

1) Σταμάτα να περιορίζεις τον εαυτό σου και να κάνεις αυστηρή δίαιτα: «Αντί αυτοπεριορίζεσαι και να κάνεις στερητικές δίαιτες -που μπορεί να οδηγήσουν στην λαιμαργία- βάλε στη διατροφή σου τροφές που σου κάνουν καλό και χτίσε μια αληθινή σχέση με το φαγητό» λέει η Jessica.

2) Oταν τρως, να το απολαμβάνεις: Δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τροφές. Μην μπαίνεις σε διαδικασία να χαρακτηρίζεις αυτό που τρως και να νιώθεις ενοχή. Όταν τρως, να τρως με ηρεμία, σιγά σιγά, και να το απολαμβάνεις. Το φαγητό θα πρέπει να είναι «υγεία και απόλαυση».

3) Άκου το σώμα σου: Οταν νιώθεις έντονη ανάγκη να καταναλώσεις ένα γλυκό ή αλμυρό σνακ, ρώτα τον εαυτό σου αν πραγματικά το έχει ανάγκη. Την στιγμή που νιώθεις την παρόρμηση να σε παρασύρει, πιες ένα ποτήρι νερό ή βγες μια βόλτα στον καθαρό αέρα. Αν διαπιστώσεις ότι πεινάς πραγματικά, φάε χωρίς ενοχή. Αν δεν πεινάς πραγματικά, σεβάσου το σώμα σου και μην του δώσεις τροφή που ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη.

4) Iσορροπημένη διατροφή: Δεν υπάρχει «ιδανική» διατροφή. Υπάρχει μόνο η «κατάλληλη» διατροφή για τον καθένα μας. Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα ισορροπημένο καθημερινό διατροφολόγιο με τροφές που σου χαρίζουν καλή υγεία και ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειάς σου (τροφές πλούσιες σε πρωτείνες, φυλλώδη και πολύχρωμα λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια). Μην στερείσαι που και που μικρές απολαύσεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι κάποια στιγμή να «ξεσπάσεις» σε τροφές που δεν θα σου κάνουν ουσιαστικό καλό.

5) To στρες τα κάνει όλα: Το στρες είναι αυτό που πολλές φορές σε οδηγεί σε λάθος διατροφικές επιλογές. Σε τροφές για πρόσκαιρη ευχαρίστηση και «ανακούφιση». Αν προσπαθείς να χαλαρώνεις, να μην έχεις επίκεντρο της καθημερινότητάς σου τα social media, (αλλά και τον υπολογιστή, το κινητό και την τηλεόρασή σου) και να κοιμάσαι νωρίς, τότε θα δεις διαφορά και στον τρόπο που τρως.

6) Κάνε την καθημερινότητά σου πιο ευχάριστη και με άλλους τρόπους:Μην περιμένεις από το φαγητό να βρεις την μοναδική ευχαρίστηση. Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και δίνουν ποιότητα στις μέρες σου. Το φαγητό είναι απόλαυση, αλλά όχι η μοναδική αυτής της ζωής.