Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση που συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, καλεί με ψήφισμα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ασθενείς με φυματίωση εξετάζονται αποτελεσματικά και έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη και δωρεάν – ή τουλάχιστον οικονομικά προσιτή – θεραπεία και περίθαλψη, καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα σήμερα, βάσει της έκθεσης του βουλευτή Serhi Kiral (Ουκρανία, ΕΛΚ) παροτρύνει τα κράτη-μέλη να παρέχουν «ολοκληρωμένες και ανθρωποκεντρικές υγειονομικές υπηρεσίες», στις οποίες θα συμμετέχουν κυβερνητικές υπηρεσίες, τοπικές αρχές και οργανώσεις πολιτών, ώστε να καλύπτονται και περιπατητικές εξω-νοσοκομειακές περιθάλψεις.
Η Συνέλευση συστήνει επίσης τη βελτίωση των μηχανισμών έγκαιρης ανίχνευσης της φυματίωσης μεταξύ των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και την επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, διαγνωστικών μεθόδων και εμβολίων.
Τέλος, ενθαρρύνει τους αρχηγούς κρατών να παραστούν στη συνάντηση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φυματίωσης, που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2018.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το 2016 η φυματίωση προκάλεσε 1,7 εκατομμύρια θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μία «κοινωνική» ασθένεια, όπως επισημαίνεται, που επηρεάζει δυσανάλογα κοινωνικά και οικονομικά μειονεκτούσες ομάδες, όπως αστέγους και ανθρώπους που χρησιμοποιούν ναρκωτικά. Έχει συχνά θανατηφόρες επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών και στην καλύτερη περίπτωση έχει μακροχρόνιες παρενέργειες στην υγεία των ασθενών.
Εφιστάται επίσης η προσοχή στο γεγονός ότι ένας από τους κυριότερους λόγους μετάδοσης της ασθένειας είναι ο μεγάλος αριθμός των μη διαγνωσμένων ασθενών. Εξίσου σημαντική είναι όμως και η σημαντική έλλειψη επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της φυματίωσης, διαγνωστικών εργαλείων και εμβολίων. Σημειώνεται ότι το σημερινό μοντέλο φαρμακευτικής καινοτομίας δεν προσφέρει αρκετά κίνητρα για επενδύσεις σε μια ασθένεια όπως η φυματίωση, καθώς για τη συγκεκριμένη ασθένεια επιβάλλεται συνδυαστική θεραπεία η οποία είναι δαπανηρή και ασύμφορη, δεδομένου ότι η νόσος αγγίζει τα φτωχότερα στρώματα και μέρη του κόσμου, που συχνά δεν συνεισφέρουν με εισφορές έτσι ώστε να υπάρξει απόσβεση της δαπάνης.
Leave a Comment