Υγεία

Η υγιεινή των χεριών συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της σήψης. 120,000 περιστατικά σήψης ετησίως στην χώρα μας.

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, 120.000 ασθενείς προσβάλλονται στην Ελλάδα ετησίως από σήψη, εκ των οποίων πεθαίνει το 35-50%. 

Τι είναι η Σήψη;

Σήψη συμβαίνει όταν η απάντηση του οργανισμού μας σε μία λοίμωξη καταστρέφει τα ίδια μας τα όργανα. Μπορεί να εξαπλωθεί σταδιακά στο σώμα και να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια και σε θάνατο αν δεν αναγνωρισθεί και αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.


Κάθε περίπου 3,5 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας του σηπτικού συνδρόμου. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 20 έως 30 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του εντέρου μαζί. Η νόσος προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας αδιακρίτως τόσο άνθρωπους απόλυτα υγιείς όσο και ασθενείς με άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, χρόνιες καρδιοπάθειες, αναπνευστική ή νεφρική ανεπάρκεια, ενδέχεται να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της σήψης. Ορισμένα θύματα της σήψης είναι ο Christopher Reeve (Superman), η κόρη του Johnny Depp και παλαιότερα ο βασιλεύς Αλέξανδρος ο Α’. Η σηψαιμία αναγνωρίσθηκε ως κλινική οντότητα στις αρχές του 20ού αιώνα (Jacob, 1909 – Felty, 1924), ενώ ο όρος σηπτικό shock πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Weisbren το 1951. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί διά­φορες ορολογίες στην προσπάθεια καλύτερης απόδο­σης και μεγαλύτερης διάκρισης και σταδιοποίησης των εξελίξεων κατά την σήψη. Η σύγχρονη ορολογία προέρχεται από το συνέ­δριο του 1992 των American College and Chest Physicians και της Society of Critical Care Medicineμε ομοφωνία απόψεων.

Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία (και) από την κακή υγιεινή των επαγγελματιών υγείας: Η σήψη, ένα συχνό ενδονοσοκομειακό νόσημα που σχετίζεται με την υγιεινή των χεριών, συχνά καταλήγει στον θάνατο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, η νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από λοίμωξη, με τη νοσοκομειακή θνητότητα να κυμαίνεται ανάμεσα σε 30%-60%. Εκτιμάται δε πως στην Ελλάδα ο αριθμός των περιστατικών σήψης υπερβαίνει τις 120.000 σε ετήσια βάση.

Θέλοντας να αναδείξει τη στενή σχέση μεταξύ υγιεινής και σήψης που συχνά λαμβάνει μοιραία τροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πραγματοποιεί εκστρατεία με σύνθημα «Αποτρέψτε την σήψη στην υγειονομική περίθαλψη – Είναι στα χέρια σας» και «γιορτάζει» την 5η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή των Χεριών.

Η σήψη δεν είναι κάποιο σπάνιο νόσημα, απεναντίας είναι συχνό ενδονοσοκομειακό νόσημα και εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερους από 30 εκατ. ασθενείς παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ένας στους τρεις θανάτους ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο οφείλεται στην σήψη.

Η πάθηση, στις σοβαρότερες εκφάνσεις της (σοβαρή σήψη και σηπτικό σοκ) αποτελεί τη συχνότερη αιτία νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο ΠΟΥ καλεί τους αρμόδιους στις δομές υγείας να αποτρέψουν την σήψη που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη μέσω της δράσης για την υγιεινή των χεριών και την πρόληψη και έλεγχο των λοιμώξεων (IPC). Κατά την 17η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, τον Μάιο του 2017, τα κράτη μέλη ενέκριναν ψήφισμα για τη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας της σήψης.

Ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας

Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με τη χρήση συσκευής είναι οι πιο συνήθεις νοσοκομειακές λοιμώξεις που έχουν αποκτηθεί από τη ΜΕΘ και συχνά καταλήγουν στη σήψη. Η υγιεινή των χεριών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των IPC προγραμμάτων και έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με σημαντικές μειώσεις των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής ακόμη και στις ΜΕΘ.

Εντούτοις, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC), κατά μέσο όρο, οι επαγγελματίες υγείας πλένουν τα χέρια τους λιγότερο από τις μισές φορές που πρέπει.

Αυτό επιβεβαιώνεται και στη χώρα μας από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO) σε δημόσια νοσοκομεία, η οποία έδειξε ότι η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας με τους κανόνες υγιεινής των χεριών είναι γενικά χαμηλή.

Ο σημαντικότερος λόγος για τη χαμηλή συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στην υγιεινή των χεριών φαίνεται να είναι η έλλειψη χρόνου, λόγω:

– της επείγουσας φύσης του περιστατικού,

– του αυξανόμενου αριθμού των ασθενών και κατ’ επέκταση της γρήγορης διαδοχής τους, και

– των αυξανόμενων αρμοδιοτήτων τους λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παλαιότερα δεδομένα και δράσεις του CLEO έδειξαν πως το ποσοστό συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών αυξήθηκε κατά 50% μετά από μία απλή και σχεδόν ανέξοδη παρέμβαση, την πραγματοποίηση μίας καμπάνιας ενημέρωσης για την σωστή τεχνική πλυσίματος των χεριών στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου

 

 

 

 

 

 

 


Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies