Μέχρι τώρα ξέραμε για το ενεργητικό ή το παθητικό κάπνισμα. Οι επιστήμονες αναδεικνύουν τώρα και το ζήτημα του λεγόμενου καπνίσματος «από τρίτο χέρι», που αφορά ανθρώπους που είναι μη καπνιστές και προστατεύονται και από το παθητικό κάπνισμα, είναι ωστόσο εκτεθειμένοι, μάλλον χωρίς να το γνωρίζουν, στον καπνό του τσιγάρου.
Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε πως ο καπνός του τσιγάρου βρίσκει τον τρόπο του να περάσει ακόμη και στους υποτιθέμενους χώρους των μη καπνιστών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο ότι οι τοξικές ουσίες του τσιγάρου διασπείρονται από τον αέρα, μεταφέρονται μέσα στα κτίρια και προσκολλώνται στις επιφάνειες των τοίχων και των αντικειμένων, ακόμη και σε χώρους όπου κανένας δεν καπνίζει.
Παρά τις δεκαετίες των αντικαπνιστικών απαγορεύσεων, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι «χώροι μη καπνιστών» δεν είναι κατ’ ανάγκη και… άκαπνοι. Με τη βοήθεια των σωματιδίων του αέρα (αερολυμάτων), οι τοξίνες του καπνού εισχωρούν παντού.
Το βασικό μήνυμα της έρευνας, όπως τονίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μάικλ Γουόρινγκ, στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Science Advances», είναι ότι οι άνθρωποι εκτίθενται στις επιβλαβείς ουσίες του καπνού περισσότερο από ό, τι νομίζουν.
«Οι συνήθεις περιορισμοί στο κάπνισμα συνήθως προστατεύουν από το παθητικό κάπνισμα, αλλά, όπως δείχνει η νέα μελέτη, το κάπνισμα από τρίτο χέρι, που μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για την υγεία με το παθητικό, είναι πολύ πιο δύσκολο να το αποφύγει κανείς» τόνισε ο Γουόρινγκ.
Τα χημικά του καπνού, προσκολλημένα πάνω στα αερολύματα, μπορούν να επικαθήσουν οπουδήποτε, σε τοίχους, χαλιά, έπιπλα, ρούχα, δέρμα ή μαλλιά. Οι μετρήσεις σε μια άδεια αίθουσα, όπου κανείς δεν είχε καπνίσει για αρκετό καιρό, έδειξαν ότι σχεδόν το 30% των μικροσκοπικών σωματιδίων του αέρα έφεραν πάνω τους σημάδια των τοξικών ουσιών του καπνού, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και σε εργαστηριακά πειράματα.