Σημαντική για τους επιστήμονες η αναγραφή του τόπου και της ημερομηνίας συλλογής στα φαρμακευτικά φυτά
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και όχι μόνο, υπάρχει τεράστια στροφή των καταναλωτών στην αγορά και χρήση φαρμακευτικών φυτών, τα οποία σύμφωνα με τις μελέτες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας, άλλα και της διατροφής.
Η χρήση τους ξεκινάει βέβαια από αρχαιοτάτων χρόνων στη λαϊκή ιατρική για την αντιμετώπιση ασθενειών, ενώ σήμερα ορισμένα από τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν αναντικατάστατο προϊόν σε κάθε σπίτι.
Παρ’ όλα αυτά όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί αν κάνουμε σωστή χρήση των φαρμακευτικών φυτών και αν πράγματι αυτά τα φυτά που έχουμε στα συρτάρια μας διατηρούν για μεγάλη χρονική διάρκεια όλες τις δραστικές ουσίες που είναι χρήσιμες για τον οργανισμό μας.
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα επιχείρησε να δώσει η καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή – Καμβούκου μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Οικογιορτής» που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η κ. Βογιατζή σημείωσε μεταξύ άλλων πως είναι σημαντική η αναγραφή του τόπου και κυρίως η ημερομηνία συλλογής στις συσκευασίες των φαρμακευτικών φυτών «διότι τα αιθέρια έλαια των φυτών αυτών μειώνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου». Επίσης, υποστήριξε πως με βάση τις μελέτες για να είναι εμπορεύσιμο ένα φαρμακευτικό φυτό «θα πρέπει να διατηρεί κάποια στάνταρ σε περιεκτικότατα αιθέριων ελαίων».
«Το χαμομήλι για παράδειγμα για να είναι χρήσιμο για τον οργανισμό θα πρέπει να έχει αιθέρια έλαια 0,4%. Αν έχει λιγότερο τότε είναι άχρηστο» τόνισε η κ. Βογιατζή και συμπλήρωσε: «Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η μορφή που έχει το σκεύασμα. Όταν το σκεύασμα του χαμομηλιού είναι με τον ανθό, έχουμε μια μείωση του αιθέριου ελαίου κατά 30% στους έξι μήνες, ενώ όταν το σκεύασμα είναι σε μορφή σκόνης η μείωση των αιθέριων ελαίων φτάνει το 50% στους έξι μήνες. Άρα ειδικά η ημερομηνία συλλογής είναι πολύ σημαντικό ζήτημα που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής».
Leave a Comment