Ειδήσεις

Η διαταραχή του βιολογικού ρολογιού συνδέεται με την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων

Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να «τσεκάρει» κανείς το Facebook ή να στέλνει μηνύματα από το κινητό του μετά τα μεσάνυχτα ή να τριγυρνά στην κουζίνα μέσα στην άγρια νύχτα για να τσιμπολογήσει κάτι, ενώ θα έπρεπε να κοιμάται εκείνη την ώρα.
Οι διαταραγμένοι ρυθμοί του βιολογικού ρολογιού σε έναν άνθρωπο σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής, νεύρωσης, μοναξιάς και άλλων ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή βρετανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.
Οι λεγόμενοι κιρκάδιοι ρυθμοί του εσωτερικού ρολογιού -που «χτυπούν» μέσα σε σχεδόν κάθε κύτταρο- συνήθως αποσυντονίζονται, όταν ένας άνθρωπος αναπτύσσει δραστηριότητα την ώρα που θα έπρεπε να αναπαύεται, δηλαδή τη νύχτα, ενώ αντίθετα ξεκουράζεται τη μέρα, οπότε θα έπρεπε να είναι πιο ενεργός.
Όταν ένας άνθρωπος είναι νωθρός τη μέρα και υπερδραστήριος το βράδυ, τότε το βιολογικό ρολόι του έχει μάλλον απορρυθμιστεί. Η νέα μελέτη ουσιαστικά ενισχύει την πεποίθηση πολλών επιστημόνων ότι οι «πρωινοί» τύποι κάνουν πιο υγιεινή ζωή από τους «βραδινούς» που έχουν μετατρέψει τη νύχτα σε μέρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ντάνιελ Σμιθ και τη δρα Λόρα Λάιαλ του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής “The Lancet Psychiatry”, ανέλυσαν στοιχεία για 91.100 ανθρώπους ηλικίας 37 έως 73 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν επί μία εβδομάδα στο σώμα τους συσκευές που κατέγραφαν τη δραστηριότητά τους επί 24ώρου βάσεως, ενώ παράλληλα απάντησαν σε ερωτηματολόγια για την ψυχική κατάστασή τους.
Η μελέτη δείχνει ότι όσο πιο διαταραγμένο είναι το βιολογικό ρολόι σε ένα άνθρωπο, τόσο περισσότερο γίνεται ευάλωτος σε ψυχικές παθήσεις, τόσα περισσότερα σκαμπανεβάσματα διάθεσης έχει, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος είναι από τη ζωή του και τόσο πιο αργές αντιδράσεις έχει (μια έμμεση ένδειξη της νοητικής λειτουργίας) – και αυτό ισχύει άσχετα με την ηλικία, το φύλο, το εισοδηματικό και μορφωτικό επίπεδο ή το βάρος ενός ανθρώπου.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies