Το καλοκαίρι πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και οι περισσότεροι κάνουμε σχέδια για τις διακοπές μας.
Ωστόσο, οι διακοπές μπορούν να μετατραπούν σε εφιάλτη και η χαλάρωση ή η διασκέδαση να πάνε περίπατο.
Συχνά, όταν επισκεπτόμαστε καινούργια μέρη και μένουμε σε ξενοδοχεία ή τρώμε έξω, υπάρχει η περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης.
Τα μολυσμένα ή χαλασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα ή E. Coli με αποτέλεσμα να έχουμε διάρροια, εμετούς, πυρετό, πονοκέφαλο, στομαχόπονο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα.
Αυτό συμβαίνει συνήθως από κρέατα που δεν είναι καλά μαγειρεμένα, ωμά αυγά και γαλακτοκομικά και μη ασφαλές νερό.
Υπάρχουν περιοχές που η τροφική δηλητηρίαση είναι συχνό φαινόμενο στους τουρίστες. Αυτές είναι η Ισπανία, το Μεξικό, η Ινδία, η Αφρική και η Νοτιο-ανατολική Ασία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Βέβαια, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τις στομαχικές διαταραχές και να μην καταστρέψεις τις διακοπές σου, σύμφωνα με το γιατρό και διευθυντή Preethi Daniel, του London Doctors Clinic:
1. Μην πίνεις ποτέ νερό από τη βρύση. Να έχεις πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί σου ακόμα και για να πλύνεις τα δόντια σου.
3. Φάε όπου τρώνε και οι ντόπιοι. Αυτοί ξέρουν που και ποια είναι τα καλά εστιατόρια, με καλές συνθήκες υγιεινής. Τα τουριστικά εστιατόρια μπορεί να μην είναι τόσο καθαρά.
4. Πλένε τα χέρια σου συχνά. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να μην αρρωστήσεις. Να έχεις μαζί σου μαντηλάκια και gel με αντισηπτικό.
6. Φάε μικρότερες ποσότητες. Λιγότερα μικρόβια, μικρότερο κακό.
Αν, ωστόσο, πάθεις κάποια τροφική δηλητηρίαση, πιες πολλά υγρά. Η παρακεταμόλη θα σε βοηθήσει αλλά και τα ήπια φαγητά όπως ρύζι, σούπες αλλά και οι μπανάνες και τα μήλα.
Η γαστρεντερίτιδα είναι απλός ιός, οπότε μπορεί να μην χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, καλό είναι να έχεις μαζί σου παυσίπονα και δραμαμίνες, ενώ πρέπει να μένεις ενυδατωμένη.
Κανονικά, σε 48 ώρες τα συμπτώματα πρέπει να υποχωρήσουν.