Ρυθμίσεις για το clawback, δηλαδή την παρακράτηση από τους παρόχους -φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, φυσικοθεραπευτές κ.ά.- της υπέρβασης που καταγράφεται κάθε χρόνο στους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ και για τα γενόσημα φάρμακα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών “Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022” με τα προαπαιτούμενα μέτρα, με τα οποία θα κλείσει η δ’ αξιολόγηση.
Όπως αναφέρεται, ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), επεκτείνεται και στα έτη 2019-2022. Τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών αναπροσαρμόζονται για τα έτη 2019-2022, αποκλειστικά βάσει της προβλεπόμενης κατ’ έτος μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, όπως αυτή απεικονίζεται στον προϋπολογισμό κάθε έτους. Όσον αφορά στο έτος 2019, η κατανομή των ορίων της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και της δαπάνης για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ θα ορισθεί με υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος.
Επιπλέον, καθιερώνεται ποσοστό επιστροφής (rebate) 0,8% επί της λιανικής τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας προς τον ΕΟΠΥΥ για φέτος. Το ποσό της επιστροφής που οφείλει το φαρμακείο υπολογίζεται και επιβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ κατά την εκκαθάριση των εκτελεσμένων συνταγών και συμψηφίζεται με οφειλές του Οργανισμού προς το φαρμακείο για την εκτέλεση των συνταγών.
Με την παραπάνω ρύθμιση, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιδιώκεται η αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά αφενός με την παροχή στους ασφαλισμένους, για τους οποίους ήδη προβλέπεται ποσοστό συμμετοχής 10% της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου, οικονομικού κινήτρου να επιλέγουν το γενόσημο φάρμακο και αφετέρου με την παροχή στους φαρμακοποιούς ενός αντικινήτρου να προτείνουν και να χορηγούν στους ασφαλισμένους φάρμακα αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας αντί των γενοσήμων φαρμάκων.
Την ίδια ώρα δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικός φάκελος δαπάνης ασφάλισης υγείας δικαιούχου. Ο δικαιούχος περίθαλψης έχει άμεση πρόσβαση στις δαπάνες που τον αφορούν, κατόπιν προηγούμενης πιστοποίησής του, και δυνατότητα αμφισβήτησης αυτών σε περίπτωση μη πραγματοποιήσεώς τους.
Το πολυνομοσχέδιο φέρνει αλλαγές και στον τρόπο χορήγησης οπτικών ειδών, τα οποία θα αποζημιώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ στον πάροχο οπτικών ειδών.
Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com
Follow us: @medlabgr on Twitter | medlabnews.gr on Facebook