Πολλά συμπτώματα του καρκίνου μιμούνται τα συμπτώματα άλλων ασθενειών, οπότε είναι εύκολο για τον καθένα να παραπλανηθεί.
Ολοι οι γιατροί συμφωνούν σε ένα πράγμα: Μάθετε το σώμα σας και αν παρατηρήσετε κάποιον ασυνήθιστο πόνο ή αλλαγή που όλο και χειροτερεύει, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω συμπτώματα που συνήθως όλοι προσπερνούν:
Δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες γυναίκες να έχουν λίγο αίμα και μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά αν αρχίσει ξαφνικά μια αιμορραγία ανάλογη με της περιόδου και μάλιστα επιμένει, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι προειδοποίησης για καρκίνο της μήτρας, λέει ο Μαρί Μάρκμαν ογκολόγος σε κέντρα θεραπείας καρκίνου των ΗΠΑ. Τα καλά νέα είναι ότι οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο της μήτρας στο στάδιο 1 και ενώ ο καρκίνος δεν είχε κάνει μετάσταση, είχαν πενταετές ποσοστό επιβίωσης που φθάνει το 88%.
Συνήθως οι γυναίκες πανικοβάλλονται όταν πιάσουν κάτι στο μαστό τους. Ωστόσο, κάθε αλλαγή στο στήθος μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου. Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα του μαστού αλλάζει χρώμα, παίρνει ένα βαθύτερο κόκκινο ή ροζ, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, λέει ο Ριτς Γουέντερ της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου. «Ολα τα σημάδια δεν είναι απαραίτητα καρκίνος αλλά για αυτό ακριβώς οι γυναίκες καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια επειδή ελπίζουν ότι δεν είναι τίποτα», υποστηρίζει.
Σχεδόν κάθε γυναίκα παραπονιέται για φούσκωμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αλλά αν κάποια γυναίκα παρατηρήσει ότι το φούσκωμα επιμένει και μετά την περίοδο ή έχει δυσκοιλιότητα για καιρό, αυτό θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών ή της μήτρας. «Εαν περάσουν εβδομάδες με τα συμπτώματα αυτά και η κατάσταση δεν βελτιώνεται, τότε αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή», λέει ο γιατρός Γουέντερ . «Απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να το ψάξει λίγο παραπάνω. Πολλοί ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών αναφέρουν ότι είχαν ασαφή συμπτώματα, όπως φούσκωμα, και το αγνοούσαν», λέει ο Μος Σικ γαστρεντερολόγος στο Μεμόριαλ.
Σημάδι για τον καρκίνο των ωοθηκών είναι και ένα αίσθημα πληρότητας ως προς το φαγητό και η ανορεξία.
Δεν είναι το σύνηθες οι γυναίκες να έχουν ακανόνιστες περιόδους, αλλά αν η ροή γίνει ξαφνικά πολύ μεγάλη, αν έχετε αιμορραγία μεταξύ δυο περιόδων, αν έχετε πόνο χαμηλά στην κοιλιά επισκεφθείτε τον γιατρό σας για ένα υπερηχογράφημα για να ελέγξει τη μήτρα και τα υπόλοιπα γεννητικά όργανα.
Ολοι κρυολογούμε και αισθανόμαστε τους πνεύμονές μας να βαραίνουν. Αλλά αν ο βήχας διαρκεί παραπάνω από τρεις εβδομάδες χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τα κρυολογήματα και τις αλλεργίες, ο βήχας αυτός μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου.
Η λευχαιμία επίσης μπορεί να έχει συμπτώματα που μοιάζουν με βρογχίτιδα ή κρύωμα με πόνους στο στήθος. «Αν ο βήχας είναι διαφορετικός από αυτός στα κρυώματα και αν δείτε και αίμα τότε πρέπει να προσέξετε», λέει ο γιατρός Μάρκμαν.
Οι πόνοι στο στομάχι είναι τόσο συνηθισμένοι που σπάνια σημαίνει ότι κάποιος από αυτός είναι σημάδι καρκίνου.
Αλλά αν παρατηρήσετε επίμονες κράμπες στο στομάχι ή ξαφνικά νιώθετε ναυτία όλη την ώρα και δεν έχετε σημάδια βελτίωσης, τότε απευθυνθείτε σε έναν γιατρό. Μπορεί να είναι ένα απλό έλκος, αλλά θα μπορούσε να είναι και σύμπτωμα λευχαιμίας ή καρκίνου του οισοφάγου, του ήπατος, του παγκρέατος ή του παχέως εντέρου.
Αν είστε υγιής, αλλά παρατηρήσετε ότι τελευταία αρρωσταίνετε συχνά, ή έχετε πυρετό συχνά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα λευχαιμίας. Σε κάθε περίπτωση πυρετός που δεν υποχωρεί για μέρες πρέπει εξεταστεί από πού προέρχεται και να αντιμετωπιστεί.
Ένας πονόλαιμος μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην κατάποση, αλλά αν παρατηρήσετε ότι επιμένει για μερικές εβδομάδες και χειροτερεύει, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αυτό είναι ένα κοινό σημάδι του καρκίνου του στομάχου και του στομάχου και μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του πνεύμονα.
Ξυπνάτε και έχετε έναν μυστηριώδη μώλωπα. Κανονικά δεν πρέπει να ανησυχήσετε το πιθανότερα σκοντάψατε κάπου και δεν το θυμάστε.
Αλλά αν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι οι μελανιές αυξάνονται, ειδικά σε περίεργα σημεία όπως τα χέρια ή τα δάχτυλά σας, θα πρέπει να το ψάξετε. Το εύκολο μελάνιασμα και σε ασυνήθιστα σημεία μπορεί να είναι ένα σημάδι λευχαιμίας, σύμφωνα με τα Κέντρα Θεραπείας του Καρκίνου της Αμερικής.
«Η απώλεια βάρους για πολλούς είναι καλό πράγμα. Αλλά αν η όρεξή σας μειωθεί ενώ έχετε συνήθως καλή όρεξη και δεν υπάρχει λόγος για αυτό (πίεση, ψυχολογικό πρόβλημα)», λέει ο γιατρός Μάρκμαν.
Η απώλεια βάρους ή οι ασυνήθιστες αλλαγές στην όρεξη μπορεί να είναι σημάδι πολλών καρκίνων – όπως του οισοφάγου, του παγκρέατος, του ήπατος και του παχέος εντέρου – αλλά είναι και ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο σύμπτωμα λευχαιμίας ή λεμφώματος, λέει ο Δρ Γουέντερ.
Για όλους υπάρχου μέρες όπου η ενέργειά μας έχει πιάσει πάτο. Μετά, όμως, από έναν καλό ύπνο θα πρέπει να νιώσετε τέλεια.
Αν παρατηρήσετε ότι είστε κουρασμένοι κάθε μέρα για περισσότερο από ένα μήνα ή ότι έχετε προβλήματα δύσπνοιας ενώ πριν δεν είχατε, επισκεφτείτε έναν γιατρό, λέει ο Δρ. Γουέντερ. «Τις περισσότερες φορές δεν θα είναι καρκίνος, αλλά το ελέγχεις επειδή δεν ξέρεις ποτέ». Η λευχαιμία και το λέμφωμα συνήθως προκαλούν επίμονη κόπωση.
Αν δεν έχετε συχνές ημικρανίες και πονοκεφάλους, αλλά ξαφνικά βρεθείτε να πίνετε αναλγητικά κάθε μέρα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα καρκίνου του εγκεφάλου.
Πιθανότατα είναι κάτι καλοήθες, όπως οι αιμορροΐδες. Αλλά μπορεί να είναι ένα και σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι περιπτώσεις είναι όλο και συχνότερες σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών – την ηλικία κατά την οποία συνιστάται συνήθως η συστηματική εξέταση πρόληψης για καρκίνο του παχέος εντέρου και για αυτό είναι σημαντικό να γίνει η απαραίτητη εξέταση.
«Είναι εύκολο να το απορρίψετε ως αιμορροΐδες ή δυσκοιλιότητα και μάλιστα αν το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά, οι άνθρωποι πείθουν τον εαυτό τους ότι είναι φυσιολογικό, ειδικά οι νεότεροι» λέει ο γιατρός Γουέντερ και προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση το αίμα από κάποια κίνηση του εντέρου δεν είναι ούτε φυσιολογικό, οπότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το ελέγξετε».
Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο δύσκολος για να αντιληφθείς τα πρώιμα σημάδια, λέει ο γιατρός Γουέντερ. Αν παρατηρήσετε όι μια ελιά γίνεται πιο σκούρα και μεγαλώνει, τότε πρέπει να το ελέγξετε.
Οι αλλαγές που προκαλεί στο δέρμα το μελάνωμα είναι ευκολότερο να εντοπιστούν καθώς συχνά οι ελιές έχουν ακανόνιστο σχήμα (όχι στρογγυλό), πολύ πιο σκούρο χρώμα και συνήθως διαφορετικά χρώματα, σκούρο στο κέντρο, ανοιχτό προς τα έξω, σαν να εξαπλώνεται. «Το μελάνωμα είναι λιγότερο κοινό από τους άλλους καρκίνους του δέρματος αλλά είναι πιο θανατηφόρο», λέει ο Γουέντερ. Το καλό νέο είναι ότι «πολλά μελανώματα μπορούν να χειρουργηθούν και να θεραπευτούν, αρκεί κανείς να τα εντοπίσει νωρίς».
Μια άφθα ή ένας πονόδοντος φυσικά δεν είναι αφορμή για να αρχίσει κανείς να ψάχνεται. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε πληγές που δεν κλείνουν, πόνο που επιμένει, λευκά ή κόκκινα μπαλώματα στα ούλα ή στη γλώσσα, οίδημα ή μούδιασμα της γνάθου, τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν τα συμπτώματα επιμείνουν για παραπάνω από δυο εβδομάδες.
Πηγή: iefimerida.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment