Εξέχουσα φυσιογνωμία του Χονγκ Κονγκ, με πλούσιο και σημαντικό έργο στην ιατρική και την πολιτική – Η τιμητική διάκριση του Άρθουρ Λι σηματοδοτεί τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και το Χονγκ Κονγκ στον πολιτιστικό, επιστημονικό αλλά και οικονομικό τομέα – Ένθερμος φιλέλληνας ο πρώην υπουργός Παιδείας του Χονγκ Κονγκ
Τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών φέρει από το απόγευμα της Τρίτης 5 Ιουνίου ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Arthur Li. Σε ειδική τελετή που έγινε στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας, διαπρεπών στελεχών της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και κοινού, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χονγκ Κονγκ, Αρθουρ Λι αποδέχτηκε συγκινημένος την τιμητική διάκριση που του περιποιήθηκε το ΕΚΠΑ.
Τον τιμώμενο προσεφώνησε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, ενώ για το πολύπλευρο και σημαντικό έργο του Άρθουρ Λι μίλησε αναλυτικά ο Διευθυντής της Ε’ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Δημήτριος Α. Λινός.
Η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Χάιδω Α. Σπηλιοπούλου ανέγνωσε τα επίσημα κείμενα του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος.
Κατόπιν της περιένδυσής του με την τήβεννο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο Άρθουρ Λι εξεφώνησε ευχαριστήρια ομιλία. Τόνισε την σημασία της σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, δύο έθνη με τεράστια ιστορία -αλλά και με ένα αμοιβαία επωφελές μέλλον, χάρη στις δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η επιστήμη, ο πολιτισμός αλλά και η επιχειρηματικότητα. Κυρίως όμως ο Άρθουρ Λι εστίασε στο ρόλο της παιδείας, ως κινητήριας δύναμης για την ανάπτυξη και την ευημερία μιας κοινωνίας. Ο ίδιος, έχοντας την εμπειρία θητείας πέντε ετών ως υπουργού Παιδείας και Ανθρώπινων Πόρων του Χονγκ Κονγκ, παρουσίασε συνοπτικά τις αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε προκειμένου να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της πατρίδας του. Η επιμονή του στην αξιολόγηση των διδασκόντων, στην ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών σε όλες τις βαθμίδες (αρχίζοντας από την ολική αναδιάρθρωση του καθεστώτος λειτουργίας των παδικών σταθμών και φτάνοντας έως το πανεπιστήμιο) προκάλεσε κοινωνική αναταραχή και έστρεψε τα επαγγελματικά συνδικάτα του κλάδου εναντίον του. Ωστόσο, χάρη στο όραμα του Άρθουρ Λι, η μεταρρύθμιση προχώρησε και απέδωσε θεαματικούς καρπούς. Το ότι τα πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ συγκαταλέγονται πλέον στα κορυφαία παγκοσμίως, οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο δικό του, πρωτοποριακό από πολλές απόψεις, έργο.