Ειδήσεις

Τεχνητή ωοθήκη θα επιτρέψει στο μέλλον σε στείρες γυναίκες ή καρκινοπαθείς να γεννήσουν

Δανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν από ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο και μετά εμφύτευσαν σε πειραματόζωα την πρώτη τεχνητή ωοθήκη, η οποία αποδείχθηκε λειτουργική.
Στο μέλλον μια τέτοια ωοθήκη, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων κατάλληλων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα, θα βοηθήσει να αποκτήσουν παιδιά οι γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου ή εξαιτίας παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή ακόμη όσες έχουν υπερβολικά πρόωρη εμμηνόπαυση.
Οι ερευνητές της κλινικής Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πορς, που θα κάνουν σήμερα τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», έδειξαν ότι πειραματική ωοθήκη μπορεί να διατηρήσει τα ανθρώπινα ωάρια ζωντανά επί εβδομάδες.
Ορισμένοι καρκίνοι όπως των ωοθηκών και η λευχαιμία μπορούν να εξαπλωθούν στον ίδιο των ιστό των ωοθηκών, με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να γεννήσουν. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια χημική διαδικασία για να απογυμνώσουν τον ιστό των ωοθηκών από όλα τα κύτταρά του, υγιή και καρκινικά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δημιουργούν εξ αρχής μια νέα ωοθήκη στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ως βάση ένα «σκελετό» από κολλαγόνο πάνω στον οποίο καλλιεργούνται νέα υγιή κύτταρα. Μια τέτοια ωοθήκη με 20 θυλάκια ανθρώπινων ωαρίων εμφυτεύθηκε σε ποντίκια και το ένα τέταρτο των ωαρίων επιβίωσαν επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, αιμοφόρα αγγεία είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από την ωοθήκη.
«Είναι η πρώτη απόδειξη ότι πράγματι μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα ωοκύτταρα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», δήλωσε η Πορς, αλλά επεσήμανε ότι «θα χρειασθούν πολλά χρόνια, προτού μια τέτοια ωοθήκη τοποθετηθεί σε γυναίκα».
Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies