119 Φορείς συμμαχούν για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα
- Σήμερα στην Ευρώπη τρεις νέες γυναίκες πεθαίνουν κάθε ώρα από καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παρότι η νόσος είναι δυνατό να προληφθεί σχεδόν 100%
- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε το 2020 ότι ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας θα έχει εξαλειφθεί όταν όλες οι χώρες κατορθώσουν να έχουν ετησίως κάτω από 4 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες
- Οι 3 στόχοι (90/70/90) της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη της συγκεκριμένης νόσου είναι: α) 90% των κοριτσιών <15 ετών να εμβολιαστούν κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), β) 70% των γυναικών 35 και 45 ετών να κάνουν τεστ υψηλής ακρίβειας (HPV test) και γ) 90% των γυναικών με την νόσο να τύχουν σωστής θεραπείας και φροντίδας.
Εκατόν δέκα εννέα Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί, Ερευνητικοί και Κοινωνικοί Φορείς, Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Ενώσεις και Σύλλογοι Καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα υποστηρίζουν το Ψήφισμα WHA73.2/11.4, 03/08/2020 της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, με το οποίο αυτή υιοθετεί την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου. Μάλιστα, συνυπογράφουν Αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία όπως προβεί στις επιβεβλημένες ενέργειες και ρυθμίσεις για να εφαρμοσθεί η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Στρατηγική με σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των 119 Φορέων κκ. Θ. Αγοραστός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), Α. Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ι. Κυριόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Ι. Μπουκοβίνας, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και Κ. Σταματόπουλος, Υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής της Ακριβείας στην Ογκολογία, δήλωσαν σχετικά με την πρωτοβουλία: «Απευθύνουμε Αίτημα προς την Ελληνική Πολιτεία, στο πλαίσιο αφύπνισης σχετικά με ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, να εναρμονιστεί η χώρα μας με την παγκόσμια στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε στα χέρια μας δύο πολύτιμα όπλα πρόληψης, το HPV εμβόλιο, που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το HPV testing για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, που αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια για την εξάλειψη της νόσου αυτής».
Σχετικά με τις δυνατότητες επίτευξης στην Ελλάδα των στόχων του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2030, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
- Ο HPV-εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά με χαμηλή, μέχρι σήμερα, εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού-στόχου.
- Δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας με σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για εφαρμογή εξετάσεων «υψηλής ακρίβειας» (HPV tests).
- Είναι εμφανής η έλλειψη ικανού αριθμού εξειδικευμένων ογκολογικών κέντρων στην ελληνική περιφέρεια, που θα μπορούσαν να προσφέρουν την ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα στις γυναίκες με (προ)καρκίνο τραχήλου.
Εναρμονισμένη με την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Κατά του Καρκίνου, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις ανάλογες δράσεις ώστε να επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι παρακάτω στόχοι:
- HPV-εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών <15 ετών και επέκταση του HPV-εμβολιασμού και στα αγόρια.
- Εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας με HPV testing, προς επίτευξη κάλυψης 70% στην ηλικιακή ομάδα-στόχο.
- Σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών.
Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, είναι απαραίτητη η ανάληψη εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρέος κοινού από την ίδια την Πολιτεία σχετικά με τον HPV εμβολιασμό και το HPV testing