επιμέλεια Κική Τσεκούρα, medlabnews.gr
_____________________________
Η Ρομέρο από τη μονάδα απομόνωσης ασκεί κριτική στους χειρισμούς των ισπανικών αρχών.
«Αισθάνομαι καλύτερα. Η θεραπεία είναι αργή αλλά πάω καλύτερα. Υποπτεύθηκα τι έχω γιατί φορούσαν λευκές προστατευτικές στολές. Πήρα λοιπόν το κινητό μου και είδα ότι είχαν γράψει στην Ελ Παΐς πως ήμουν θετική στον Έμπολα. Αλλά δεν μου το είχε πει κανείς. Δεν μου είπε κανένας ευθέως…ξέρεις έχεις Έμπολα».
Παρά τις αντιδράσεις θανατώθηκε τελικά ο Εξκάλιμπερ, ο σκύλος της νοσοκόμας, καθώς οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο σκύλος ήταν πιθανό να μεταδώσει την ασθένεια.
Σύμφωνα με το CNN, οι ταξιδιώτες που φτάνουν στις ΗΠΑ από τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα θα πρέπει να περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο για τον θανατηφόρο ιό.
Εκτός Αφρικής επιβεβαιωμένο κρούσμα μέχρι στιγμής υπήρχε στις ΗΠΑ με το περιβάλλον του ασθενή να μπαίνει σε καραντίνα. Βέβαια, στην Γαλλία υπήρξε μια ελπιδοφόρα είδηση καθώς μια νοσοκόμα που ασθένησε στην Αφρική γιατρεύτηκε με πειραματική θεραπεία.
«Τα συνεχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αποτελούν τον βασικό λόγο για την εξάπλωση του ιού, που θεωρείται αναπόφευκτη», επεσήμανε η Τζάκαμπ.
Ερευνα των ειδικών δείχνει ότι, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να φθάσει ο ιός τις επόμενες ημέρες έως την Γαλλία και τη Βρετανία. Την ίδια ώρα, δυσοίωνες ήταν και οι προβλέψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Δευτέρα, δίνοντας πιθανότητα 75% ο ιός να έχει φτάσει στη Γαλλία και 50% στη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos Current Outbreaks», βασίζεται στην υπόθεση ότι οι αερομεταφορές δεν θα επηρεαστούν από την επιδημία.
Ήδη πάντως, πολλές εταιρείες έχουν αναστείλει τς πτήσεις από και προς τις χώρες που πλήττονται από τον ιό. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση που μειωθούν οι πτήσεις, για παράδειγμα κατά 80%, τότε οι πιθανότητες να μεταφερθεί ένα κρούσμα του Έμπολα στις δύο αυτές ευρωπαικές χώρες, παραμένουν σημαντικές (στη Γαλλία, 25% και στην Βρετανία 15%).
Το Βέλγιο έχει πιθανότητες 40% να φθάσει στο έδαφός του ένα κρούσμα του ιού, ενώ η Ισπανία και η Ελβετία έχουν χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου (14% η καθεμία), σύμφωνα με την έρευνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Γαλλία κινδυνεύει περισσότερο διότι, οι χώρες που πλήττονται είναι γαλλόφωνες, ενώ η Βρετανία κινδυνεύει καθώς αποτελεί έναν μείζονα κόμβο για τις αερομεταφορές, σύμφωνα με τη μελέτη. Αντιθέτως,οι Βρυξέλλες, όπου ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν παρέμεινε επί επτά ώρες μέχρι να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών που θα τον μετέφερε έως την Ουάσινγκτον, κινδυνεύουν λιγότερο, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Στις ΗΠΑ,σε πολλά σχολεία έχουν τοποθετηθεί ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης της θερμοκρασίας του σώματος.
Η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού συνδέεται άμεσα και με τις περικοπές, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που υπέστη τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (ΠΟΥ). Οι χιλιάδες απολύσεις και κυρίως η μείωση κατά 35% στο προσωπικό, που αναλάμβανε την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, είχε ως αποτέλεσμα ο ΠΟΥ να μην μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε όλες τις εστίες εμφάνισης του ιού με επαρκές προσωπικό. Παράλληλα ο ΠΟΥ είχε υποστεί ένα είδος «ιδιωτικοποίησης» της λειτουργίας του, καθώς το 80% του προϋπολογισμού του στηρίζεται πλέον σε δωρεές και μόνο το 20% έρχεται απευθείας από το ταμείο του ΟΗΕ. Το πρόβλημα, όπως εξηγούσε και ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζέισον Κόουν, είναι η «τεράστια απουσία ηγεσίας και κεντρικού συντονισμού», που θα έπρεπε να ασκεί ο ΠΟΥ. Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που ασκούν κριτική στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, παρά το τιτάνιο έργο που προσφέρουν, αποτελούν μάλλον μέρος του προβλήματος παρά τις λύσης. Η διεθνής τάση στο χώρο της υγείας για την αντικατάσταση των κεντρικών κυβερνητικών δομών με ΜΚΟ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αδυναμία κεντρικού συντονισμού στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας.
Καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση του Εμπολα θεωρείται ο τρόπος δράσης του ιού, μιας και τα συμπτώματα χρειάζονται συνήθως 21 ημέρες για να εκδηλωθούν, περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ασθενής έχει μολυνθεί.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ΠΟΥ δεν έχει επιβάλει ακόμη περιορισμούς στις πτήσεις για τις χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Αντίθετα, τόσο η British Airways, όσο και η Emirates δεν πραγματοποιούν ταξίδια, ενώ η Air France έχει αποκλείσει από τους προορισμούς της τη Σιέρα Λεόνε.
Οσο για την Ελλάδα διαψεύδει το υπουργείο Υγείας τις πληροφορίες περί εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για δύο περιστατικά ελονοσίας, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και αντιμετωπίζονται με την ενδεικνυόμενη αγωγή. Ειδικότερα, είναι δύο Έλληνες, που είχαν ταξιδέψει στη Νιγηρία και επέστρεψαν εμφανίζοντας συμπτώματα λοίμωξης.
Ο πρώτος εκ των δύο ταξιδιωτών, μάλιστα, θορυβημένος από τον παγκόσμιο σάλο για την εμφάνιση κρουσμάτων Έμπολα, όταν παρουσίασε υψηλό πυρετό, προσήλθε χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ζητώντας να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εντέλει ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία.
Ο δεύτερος ταξιδιώτης, αρχιτέκτονας, εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης. Οι γιατροί εκτιμούν ότι κατά 99% πρόκειται επίσης για κρούσμα ελονοσίας, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζει δεν μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί ο ιός Έμπολα.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com