Η εγκληματική συμπεριφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως οι μικροκλοπές και οι παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology.
Μια μικρή υποομάδα ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένα άτομα που καταπατούν το νόμο για πρώτη φορά στη ζωή τους, μπορεί να εκδηλώνει παραβατική συμπεριφορά λόγω εκφυλιστικής εγκεφαλικής νόσου, δηλώνει ο Δρ Georges Naasan από το Πανεπιστήμιο UCSF της Καλιφόρνια.
Ο Naasan και οι συνάδελφοί του εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό 2.397 ασθενών που έλαβαν διάγνωση για Αλτσχάιμερ ή άλλο τύπο άνοιας μεταξύ 1999 και 2012. Αναζήτησαν επίσης στοιχεία για πιθανές παραβάσεις από τους ασθενείς αυτούς και διαπίστωσαν ότι 204 ασθενείς (ποσοστό 8,5% επί του συνόλου) πράγματι είχαν συλληφθεί ή κατηγορηθεί για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, μικροκλοπή, επιθετική συμπεριφορά κ.α.
Τέτοιου είδους παραβάσεις θεωρούνται κυρίως ένδειξη της λεγόμενης μετωπιαίας άνοιας (frontotemporal dementia – bvFTD) ή πρωτοπαθούς προοδευτικής αφασίας (primary progressive aphasia – PPA) παρά ένδειξη Αλτσχάιμερ.
Από την ομάδα των «εγκληματιών», 64 έπασχαν από μετωπιαία άνοια, 24 από πρωτοπαθή προοδευτική αφασία και 42 από Αλτσχάιμερ, ενώ οι υπόλοιποι έπασχαν από άλλες μορφές άνοιας.
Από τους ασθενείς με μετωπιαία άνοια, ορισμένοι είχαν ασκήσει σωματική ή λεκτική βία, ενώ για άλλους η επιθετική συμπεριφορά ήταν μία από τις πρώτες προειδοποιητικές ενδείξεις για την εγκεφαλική πάθηση, σημειώνουν οι ερευνητές.
Εάν ένας ασθενής έχει οικογενειακό ιστορικό της νευροεκφυλιστικής πάθησης, η πρωτοφανής εγκληματική συμπεριφορά μπορεί πιθανώς να αποδοθεί στην υποκείμενη νόσο, δηλώνει ο Naasan.
Σε γενικές γραμμές, ο έγκαιρος εντοπισμός μεταβολών στην προσωπικότητα του ατόμου και αποκλίσεων για ό,τι θεωρείται «φυσιολογική» συμπεριφορά για το συγκεκριμένο άτομο θα πρέπει να αποτελεί το έναυσμα για αξιολόγηση, ώστε να διερευνηθεί εάν οι αλλαγές πηγάζουν από τον εγκέφαλο.
Ενδεικτικά, μερικά από τα πρώιμα σημάδια της μετωπιαίας άνοιας είναι οι μειωμένες αναστολές, η έλλειψη ενσυναίσθησης, η απουσία κινήτρων και η καταναγκαστική συμπεριφορά.
Πηγή: onmed.gr