Οι ιατρικές σχολές οπωσδήποτε δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο σε μαθήματα γύρω από το γέλιο. Ξέρω ότι αυτό δε σας εκπλήσσει, επειδή οι γιατροί είναι σοβαροί άνθρωποι. Η κοντινότερη επαφή τους με το γέλιο είναι η ιατρική μελέτη του γέλιου, η γελωτολογία (gelotology). Υπάρχουν και κρίσεις, γνωστές ως «κρίσεις γέλωτος», που κάνουν τους πάσχοντες να γελούν ακατάπαυστα.
Το γέλιο είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί το συγχρονισμό πολλών μυών σε όλο το σώμα.
Επίσης, το γέλιο αυξάνει την πίεση του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς, προκαλεί αλλαγές στην αναπνοή και στα επίπεδα ορισμένων νευροχημικών ουσιών, καθώς και μια πιθανή ενίσχυση του
ανοσοποιητικού συστήματος.
Γενικώς, σας κάνει καλό.
Ερευνητές έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν το σκοπό του γέλιου και πολλοί πιστεύουν πως η αιτία του σχετίζεται με τη δημιουργία και ενίσχυση των ανθρώπινων σχέσεων – ένα είδος κοινωνικού σήματος. Μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι γελούν 30 φορές περισσότερο σε κοινωνικά περιβάλλοντα, παρά όταν είναι μόνοι τους. Εκθέσεις αναφέρουν, επίσης, ότι η εμφάνιση του γέλιου μπορεί να έχει προηγηθεί της ανθρώπινης εξέλιξης.
-Ποια είναι όμως η σχέση γαργαλητού και γέλιου;
Το γέλιο που προκαλείται από το γαργαλητό είναι, στην πραγματικότητα, ένα αντανακλαστικό. Οι επιστήμονες δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως πώς λειτουργεί, αλλά, επειδή δεν μπορείς να γαργαληθείς μόνος σου, το αντανακλαστικό φαίνεται να απαιτεί και το στοιχείο της έκπληξης.