Πολλοί άνθρωποι στην καθημερινή τους ρουτίνα, εκτός από την οδοντόπαστά τους χρησιμοποιούν και στοματικό διάλυμα, ώστε να φρεσκάρουν την αναπνοή τους αλλά και να προστατεύσουν τα δόντια τους από την πλάκα. Όμως πόσοι από αυτούς γνωρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τελικά τα δόντια τους;
Μέσα στα συστατικά που περιλαμβάνονται σε ένα υγρό στοματικού διαλύματος, περιέχονται και κάποια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα δόντια και τα ούλα αν δεν γίνει σωστή χρήση του προϊόντος, λέει ο Robin Seymour, καθηγητής επανορθωτικής οδοντιατρικής από το πανεπιστήμιο του Newcastle.
Πολλά στοματικά διαλύματα, σύμφωνα με έρευνα, περιέχουν μέχρι και 26% αλκοόλη, η οποία λειτουργεί ως βοηθητικό «εργαλείο» για τη μεταφορά άλλων συστατικών που πρέπει να διεισδύσουν στα δόντια και να σπάσουν την πλάκα. Ωστόσο, το ίδιο το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα, μια και διασπά τη βλέννα που διατηρεί την υγρασία του στόματος, γεγονός που οδηγεί σε κακή αναπνοή και δυσάρεστη αίσθηση του στόματος. Επιπροσθέτως, τα στοματικά διαλύματα, όπου έχουν σαν βάση τους την αλκοόλη, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, μια και επιτρέπει σε καρκινογόνες ουσίες –όπως είναι η νικοτίνη- να διαποτίσουν το εσωτερικό του στόματος πιο εύκολα!
Ωστόσο, το Βρετανικό Ίδρυμα Υγείας Δοντιών, πρόσφατα εξέτασε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση αλκοόλης σε στοματικά διαλύματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για σχέση μεταξύ καρκίνου του στόματος και αυτών των διαλυμάτων.
Από την άλλη, πολλά συστατικά που περιέχονται στις οδοντόκρεμες, όπως το νάτριο για παράδειγμα, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το φθόριο του στοματικού διαλύματος, με αποτέλεσμα να χάνεται η ισχύς και των δύο. Για αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να περιμένει κανείς τουλάχιστον μισή ώρα μετά το βούρτσισμα για να κάνει χρήση του διαλύματος.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι, πολλά στοματικά διαλύματα μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και καφέ κηλίδες επάνω στο σμάλτο των δοντιών ή και κακή αναπνοή, λόγω ενός συστατικού που χρησιμεύει ως αντισηπτικό και καταπολεμά την πλάκα. Για κάθε ενδεχόμενο πάντως, είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός οδοντιάτρου, ώστε η χρήση των προϊόντων να είναι η ορθότερη και να έχει μόνο τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πηγή: medicalnews.gr