Home / Υγεία / Τα αντιπηκτικά περνούν το τεστ της αληθινής ζωής
Τα αντιπηκτικά περνούν το τεστ της αληθινής ζωής

Τα αντιπηκτικά περνούν το τεστ της αληθινής ζωής

Είναι τα φάρμακα το ίδιο αποτελεσματικά στην πραγματική ζωή όπως είναι και στα δεδομένα που παίρνουμε από τις κλινικές τους μελέτες; Αυτό το απλουστευμένο ερώτημα, στην επιστημονική του τοποθέτηση απασχολεί σήμερα όλο και περισσότερους γιατρούς και ερευνητές και η απάντησή του θα μπορούσε να προσφέρει ακόμη πιο αποτελεσματική προστασία των ασθενών. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμη πιο επιτακτική όταν μιλάμε για τα αντιθρομβωτικά φάρμακα όπου πρέπει να βρεθεί ο σωστός συνδυασμός θεραπείας, δόσης και σχήματος ώστε να προληφθεί μεν ο σχηματισμός του θρόμβου, χωρίς δε να κινδυνεύει ο ασθενής από αιμορραγία.

Τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών που γίνονται σε όλο τον κόσμο για τα φάρμακα που κυκλοφορούν προφανώς δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες, οι γιατροί όμως σήμερα θέλουν να προχωρήσουν τα στοιχεία αυτά ένα βήμα παραπέρα. Γι’ αυτό και εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη για αποδείξεις της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των φαρμάκων από την καθημερινή πρακτική, και όχι μόνο από το άκρως ελεγχόμενο περιβάλλον των κλινικών μελετών.

“Είναι σημαντικό για φάρμακα που άλλαξαν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τη θρομβοεμβολή, όπως η ριβαροξαμπάνη να έχουμε δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας όχι μόνο από τον “αποστειρωμένο” κόσμο των κλινικών μελετών όπου οι ασθενείς βρίσκονται υπό ιδανικές συνθήκες παρακολούθησης αλλά και από δεδομένα πολύπλοκων ασθενών της καθημερινότητας, με πολλαπλές και σύμπλοκες παθήσεις και φάρμακα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η μελέτη XANTUS μας έδειξε πως η ριβαροξαμπάνη αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή πρόληψης της θρόμβωσης σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Σύντομα αναμένονται και αποτελέσματα από άλλες μελέτες με στοιχεία από καθημερινούς ασθενείς με φλεβική θρομβοεμβολή & πνευμονική εμβολή που θα συμπληρώσουν ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μας για την αποτελεσματικότητα & ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης σε όλο το φάσμα της θρόμβωσης” δήλωσε ο Δρ Δημήτρης Ρίχτερ καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής κλινικής του θεραπευτηρίου “Ευρωκλινική Αθηνών”, Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.). και Πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου.

Σε αυτή την περίπτωση ,τα αντανακλαστικά της φαρμακευτικής/ιατρικής κοινότητας ήταν ταχύτατα. Τα αποτελέσματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της αντιπηκτικής ουσίας ριβαροξαμπάνη, εμπλουτίζονται και διευρύνονται μέσα από ένα εκτενές πρόγραμμα συλλογής αποτελεσμάτων από την καθημερινή κλινική πρακτική των γιατρών σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα μελετών της ριβαροξαμπάνης θα συμπεριλάβει περισσότερους από 275.000 ασθενείς, από όπου το 50% περίπου συμμετέχουν σε μελέτες καθημερινής κλινικής πρακτικής.

Η μελέτη XANTUS
Πρόκειται για την πρώτη διεθνή προοπτική μελέτη παρατήρησης που περιγράφει τη χρήση της ριβαροξαμπάνης σε συνθήκες καθημερινής κλινικής πρακτικής. Συλλέγοντας τα αποτελέσματα αυτά, διευκολύνεται η εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών, από εκείνους που συμμετείχαν στις ελεγχόμενες κλινικές μελέτες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα της XANTUS επιβεβαιώνουν ότι η ριβαροξαμπάνη είναι μία αποτελεσματική και γενικά καλά ανεκτή θεραπεία για ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή, τόσο σε εκείνους χαμηλότερου κινδύνου, που πρέπει όμως να λάβουν αντιπηκτική θεραπεία, όσο και σε ασθενείς μέσου – υψηλού κινδύνου για εγκεφαλικό. Τα δεδομένα αυτά συμπληρώνουν τις διαθέσιμες πληροφορίες για τη ριβαροξαμπάνη, δίνοντας στους γιατρούς μία ευρύτερη εικόνα για την αποτελεσματική διαχείριση διαφορετικών τύπων ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.

Η ριβαροξαμπάνη κυκλοφορεί και στη χώρα μας από την Bayer Ελλάς και αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε όλες τις εμπορικά διαθέσιμες μορφές και για όλες τις αντίστοιχες ενδείξεις.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε επίσης

Μοριακή - γονιδιακή ανάλυση της Θρομβοφιλίας. Πότε πρέπει να γίνεται ανίχνευση μεταλλάξεων για την θρομβοφιλία

Μοριακή – γονιδιακή ανάλυση της Θρομβοφιλίας. Πότε πρέπει να γίνεται ανίχνευση μεταλλάξεων για την θρομβοφιλία

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Η δεσπόζουσα κλινική εκδήλωση της θρομβοφιλίας είναι η φλεβική θρόμβοεμβολική …