Με δεδομένο ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 100.000 γεννήσεις ετησίως, και κατά συνέπεια 1.800.000 παιδιά και εφήβους, την παρούσα χρονική στιγμή 540.000 – 630.000 παιδιά και έφηβοι (ποσοστό 30-35%) στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Σύμφωνα με την Α ́ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει ειδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας, καθώς τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ενηλικιώνονται, αντιμετωπίζουν ένα πλήθος ιατρικών προβλημάτων που οφείλονται στην παχυσαρκία. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και περιλαμβάνουν ινσουλινοαντοχή, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:
- Φροντίστε για την ύπαρξη ποικιλίας υγιεινών επιλογών στο τραπέζι.
- Διαμορφώστε ένα ήρεμο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του γεύματος χωρίς την παρουσία τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κτλ.
- Αφήστε το παιδί σας να εμπλακεί στη διαδικασία της προετοιμασίας των γευμάτων, όπως στα ψώνια, στο μαγείρεμα, κτλ. διδάσκοντάς το παράλληλα και διάφορες απλές τεχνικές μαγειρικής.
- Προσφέρετε στο παιδί σας το ίδιο γεύμα που θα καταναλώσει και η υπόλοιπη οικογένεια. Μην προετοιμάσετε κάτι ξεχωριστό γι’ αυτό.
- Θέστε όρια στην κατανάλωση μη υγιεινών επιλογών που είναι πλούσια σε λιπαρά (π.χ. γλυκά), επιτρέποντας του να καταναλώσει μόνο μια μικρή μερίδα περιστασιακά.
- Μην χρησιμοποιείτε επιβραβεύσεις με τη χρήση αλμυρών και γλυκών σνακ ή αυστηρή μεταχείριση για να πιέσετε το παιδί σας να φάει.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ετοιμάσει μόνο του το σνακ που θα πάρει μαζί του στο σχολείο.
- Αποτελέστε πρότυπο για το παιδί σας καταναλώνοντας και οι ίδιοι κυρίως υγιεινές επιλογές τροφίμων (π.χ. φρούτα και λαχανικά).
Προσφέρετε τέλος, όπως συνιστούν οι ειδικοί που μετέχουν στο πρόγραμμα, θρεπτικά γεύματα στο παιδί σας στη διάρκεια της ημέρας. Ιδανικά μπορείτε να του σερβίρετε περίπου 3 κυρίως γεύματα και 2 με 3 μικρά ενδιάμεσα γεύματα μέσα στη διάρκεια της ημέρας αφήνοντας ένα διάστημα 2-3 ωρών μεταξύ των γευμάτων.
Αν το παιδί σας είναι πολύ δραστήριο (π.χ. συμμετέχει σε διάφορα αθλήματα) μπορείτε να του προσφέρετε επιπρόσθετα 1 με 2 μικρά ενδιάμεσα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, για να γεμίσετε τις ενεργειακές του αποθήκες.