Σπασμένα γυαλιά που “ξέφυγαν” από την ηλεκτρική σκούπα, ένα γυάλινο μπολ που έπεσε και τα κομμάτια του μας έκοψαν στο πόδι, απρόσεκτη χρήση του μαχαιριού ή κόψιμο από χτύπημα… Πολλά μπορεί να συμβούν. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε;
Πρώτες βοήθειες
1. Αν το κόψιμο προέρχεται από γυαλί είναι σημαντικό να καθαρίσουμε την πληγή κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν θραύσματα γυαλιού στο τραύμα.
2. Καθαρίζουμε την πληγή με αντισηπτικό και καλύπτουμε με αυτοκόλλητο επίδεσμο ή καθαρή γάζα.
3. Αν το κόψιμο είναι βαθύ προσπαθούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία σφίγγοντας λίγο ψηλότερα από το σημείο του τραύματος μ’ ένα καθαρό πανί ή μια πετσέτα, μέχρι να μας δει ο γιατρός ή να φτάσουμε στο νοσοκομείο.
Για να μη συμβεί το ατύχημα…
• Αποφεύγουμε να πιάσουμε γυάλινα σκεύη, π.χ. το γυάλινο μπουκάλι του λαδιού ή ένα γυάλινο τάπερ όταν τα χέρια μας είναι βρεγμένα ή μόλις έχουμε βάλει ενυδατική κρέμα.
• Αν έχουμε μικρά παιδιά που μπουσουλάνε ή μαθαίνουν να περπατάνε καλό είναι να μην στρώνουμε μακρύ τραπεζομάντιλο σε τραπέζια που έχουν επάνω γυάλινα διακοσμητικά, αφού θα είναι πολύ εύκολο να το τραβήξει το παιδί και να σπάσουν.
• Κολλάμε ειδική αυτοκόλλητη μεμβράνη στο γυάλινο τραπέζι του σαλονιού, όσο τα παιδιά είναι μικρά, για να αποφύγουμε σοβαρά ατυχήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις η ασφάλεια των παιδιών είναι σημαντικότερη από την εμφάνιση του σπιτιού μας.
• Κολλάμε στις μπαλκονόπορτες αυτοκόλλητα σε έντονα χρώματα για να καταλαβαίνει εύκολα το παιδί ότι το τζάμι είναι κλειστό. Θυμηθείτε μόνο να τα κολλήσετε στο ύψος του παιδιού κι όχι πολύ ψηλότερα.