Χάρη στο ασβέστιο μπορεί να λειτουργούν σωστά ο εγκέφαλος, η καρδιά και οι μύες. Συμβάλει επίσης σημαντικά στη διαδικασία πήξης του αίματος και στην άμυνα του οργανισμού. Αυτό σημαίνει πως η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι πολύ σημαντική, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την απορρόφησή του από τον οργανισμό.
Καλές πηγές ασβεστίου
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι κύριες πηγές πρόσληψης ασβεστίου. Σε γενικές γραμμές 2-3 ποτήρια γάλα την ημέρα σε συνδυασμό με μια μέτρια μερίδα τυρί προσδίδουν στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα 1000mg ασβεστίου που θεωρούνται ως το ελάχιστο απαραίτητο για την καθημερινή πρόσληψη καλύπτονται:
* από 4 ποτήρια γάλα (κάθε ποτήρι περιέχει περίπου 250ml). Δεν έχει μεγάλη διαφορά αν το γάλα είναι πλήρες ή αποβουτυρωμένο γιατί ανεξαρτήτως την επεξεργασία του γάλακτος η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα. Το αποβουτυρωμένο γάλα μάλιστα περιέχει λίγο περισσότερο ασβέστιο.
* από 2 ποτήρια γάλα και 100γρ φέτα ή 80 γρ κεφαλοτύρι. (Τα σκληρά τυριά είναι τα πιο πλούσια σε ασβέστιο.)
* από 1 ποτήρι γάλα + 1 κεσέ γιαούρτι + λίγο τυρί (τα γραμμάρια εξαρτώνται από το είδος του τυριού).
Εάν δεν σας αρέσει το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορείτε να προσθέσετε ασβέστιο στην καθημερινή σας διατροφή τρώγοντας άλλες τροφές οι οποίες περιέχουν το πολύτιμο αυτό μέταλλο (όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μικρά ψάρια με το κόκκαλο, πορτοκάλι, αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί) ή συμπληρώνοντας την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
Αυτό το ξέρετε;
Επειδή το ασβέστιο είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του οργανισμού, η φύση έχει δημιουργήσει μια αποθήκη ασβεστίου σε μορφή πολύ μικρών κρυστάλλων στα οστά. Έτσι όποτε το σώμα χρειάζεται ασβέστιο, το παίρνει από το σκελετό. Οι δε απώλειες του ασβεστίου από την “αποθήκη” αναπληρώνονται μέσω της διατροφής.
Τι εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου
Υπάρχουν τροφές και ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Δεν χρειάζεται να τις απορρίψουμε από τη διατροφή μας αλλά να τις καταναλώνουμε με μέτρο στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής.
Οι φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να ενώνονται με το ασβέστιο με αποτέλεσμα να μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα του καθώς και να επιδρούν στον μεταβολισμό της βιταμίνης D.
Τα φωσφορικά άλατα. Περιέχονται σε κονσέρβες, προπαρασκευασμένα γεύματα και αλλαντικά και η υπερβολική κατανάλωση αλλάζει την ισορροπία στην αναλογία μεταξύ ασβεστίου και φωσφόρου και ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το φώσφορο που παίρνει από τις τροφές.
Η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης και οινοπνευματωδών είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία των οστών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ως τοξικές ουσίες παρεμποδίζουν την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά.
Πηγή: capital.gr