Σήμερα θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η ενημέρωση των παιδιών σχετικά δεν επιτρέπεται να είναι ταμπού, καθώς η γνώση και η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιού είναι τα πιο σημαντικά όπλα που διαθέτουμε εναντίον της.
Τι σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση
Συνήθως η σεξουαλική παρενόχληση γίνεται με λόγια ή με πράξεις που περιέχουν σεξουαλικά υπονοούμενα προκαλώντας μπέρδεμα στα παιδιά με αποτέλεσμα να πλήττεται η σεξουαλικότητά τους και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους και στους άλλους. Προέρχεται σε αρκετές περιπτώσεις από ενήλικους ή μεγαλύτερα παιδιά, με βία, δόλο, απειλές, εκβιασμούς ή πίεση στο παιδί έτσι ώστε να υποκύψει και να πάρει μέρος σε μια σεξουαλική πράξη. Πολλές φορές επίσης, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, ο άνθρωπος που παρενοχλεί το παιδί προέρχεται μέσα από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.
Γιατί είναι αναγκαίο να μιλήσουμε
Χωρίς τη δική μας ενημέρωση για το τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση και πως την αναγνωρίζουμε, τα μικρά παιδιά ίσως να μην αντιληφθούν ότι είναι θύματα και θεωρήσουν “φυσιολογικά” αυτά που μπορεί να τους συμβαίνουν.
Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται πως είναι δικό τους φταίξιμο η σεξουαλική παρενόχληση, οπότε νιώθουν επιπλέον ενοχές.
Ο κανόνας των Εσωρούχων
Ο Κανόνας των Εσωρούχων εκπονήθηκε από επιστήμονες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ανοίξουν συζήτηση με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο εκστρατείας για την ενημέρωση και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στα παιδιά. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.
Μπορείτε να βρείτε στα ελληνικά τον Κανόνα των Εσωρούχων και βασικές πληροφορίες και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε αυτό το θέμα στη σελίδα του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης http://www.underwearrule.org/howto_gr1.asp
Πώς θα μιλήσω στα παιδιά μου
Η συζήτηση αυτή πρέπει να είναι ήρεμη, χαλαρή κι ανάλογη με την ηλικία τους, και μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την προσχολική ηλικία. Μερικές σκέψεις και ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν.
• Μαθαίνουμε στα παιδιά την επιστημονική ονομασία κάθε μέλους του σώματός τους.
• Αναφέρουμε συχνά ότι το σώμα τους τους ανήκει και ότι δεν έχει το δικαίωμα ο οποιοσδήποτε να αγγίζει τις ιδιαίτερες περιοχές τους, να τα πονάει ή να τα κάνει να νιώθουν δυσάρεστα ή παράξενα με οποιονδήποτε τρόπο.
• Τους εξηγούμε ότι αυτό ισχύει ακόμη και για τους γνωστούς ή μέλη της οικογένειας και όχι μόνο για τους αγνώστους.
• Βεβαιωνόμαστε ότι ξέρουν πως μπορούν να λένε όχι σε οτιδήποτε τα κάνει να αισθάνονται άβολα, ακόμη κι αν τα ερεθίσματα προέρχονται από φίλο ή συγγενή.
• Τους εξηγούμε τέλος ότι πρέπει να μας ενημερώσουν αμέσως αν κάποιος ενήλικας τους ζητά να κρατήσουν ένα “περίεργο” μυστικό κι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ισχύει να υπακούσουν και να κάνουν αυτό που ίσως τους ζητάει ο συγκεκριμένος ενήλικας.
Πηγή: capital.gr