Φέτος η μείωση των μονάδων αίματος συνδέεται και με την καραντίνα από την αιμοδοσία στην οποία έχουν μπει 12 περιοχές λόγω κρουσμάτων ελονοσίας, είναι προφανές ότι ουδείς προγραμματισμός είχε ληφθεί αρμοδίως ούτε για την ελονοσία ούτε για την αιμοδοσία
Παρότι λειτουργοί του Ιπποκράτη, οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με τον κλασικό κανόνα της Ιατρικής, πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αντί να φροντίσουν να θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδίως στα τρωτά του σημεία, τρέχουν ασθμαίνοντας να αντιμετωπίσουν εκ των υστέρων τα προβλήματα που (γνωρίζουν πως) θα ενσκήψουν.
Η ευρεία σύσκεψη για την ανεπάρκεια της χώρας σε αίμα που συγκαλεί αύριο εκτάκτως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αποδεικνύει περίτρανα. Κατά τους θερινούς μήνες η στάθμη της εθνικής δεξαμενής αίματος μειώνεται αρκετά και τα νοσοκομεία καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να καλύψουν τις ανάγκες όσων χρειάζονται αίμα. Με δεδομένο, δε, ότι εφέτος η μείωση των μονάδων αίματος συνδέεται και με την καραντίνα από την αιμοδοσία στην οποία έχουν μπει 12 περιοχές λόγω κρουσμάτων ελονοσίας, είναι προφανές ότι ουδείς προγραμματισμός είχε ληφθεί αρμοδίως ούτε για την ελονοσία ούτε για την αιμοδοσία…
Στην σύσκεψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θα συμμετέχουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).
Σημειώνεται πως με παρέμβασή της προς το υπουργείο Υγείας η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε επισημάνει από τις 7 Ιουλίου το πρόβλημα της επισφαλούς κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού σε αίμα, και ζητούσε την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή του.
H χώρα χρειάζεται σε ετήσια βάση περίπου 600.000 μονάδες (φιάλες) αίματος προκειμένου να καλυφθούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία (πχ οι τραυματίες τροχαίων, όσοι υποβάλλονται σε χειρουργεία, κα ) καθώς και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Το 60% με 70% των μονάδων αίματος προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 30% με 35% από εθελοντές αιμοδότες και συλλόγους και το 5% εισάγεται από την Ελβετία.
Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι αιμοδοσίες που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία έχουν τεράστια έλλειψη προσωπικού, χώρων αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού. Λόγω της έλλειψης προσωπικού όλων των κλάδων σε πολλές αιμοδοσίες έχει καταργηθεί η απογευματινή βάρδια, που πρακτικά στερεί τη δυνατότητα πρόσβασης στους αιμοδότες. Σε άλλες αιμοδοσίες έχει καταργηθεί για τον ίδιο λόγο η βάρδια του Σαββάτου και της Κυριακής, που θα έδινε ευχέρεια στον κάθε εργαζόμενο να γίνει αιμοδότης.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com