“Οι μεγάλες απελευθερώσεις στον τομέα του φαρμακείου σε όλη την Ευρώπη δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα αντιθέτως οδήγησαν στην επικράτηση ολιγοπωλίων μεγάλων αλυσίδων με αποτέλεσμα τη μείωση των ιδιωτικών φαρμακείων» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κ. Λουράντος μιλώντας το απόγευμα στο 2ο Πανευρωπαϊκό συμπόσιο των φαρμακοποιών στη Βουλιαγμένη. Ο κος Λουράντος υπογράμμισε με έμφαση πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μειωθούν ούτε οι τιμές των φαρμάκων, ενώ δεν βελτιώθηκε και η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο τους.
Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ
Σε κορυφαίο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, ανέδειξε την κατάχρηση των αντιβιοτικών ο κ. Λουράντος, σημειώνοντας πως ο Π.Φ.Σ. έχει αναλάβει να υλοποιήσει ενημερωτική καμπάνια για το κοινό, με αφίσες, ομιλίες και έντυπα.
«Σήμερα στην Ευρώπη, 50.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από πολυανθεκτικά μικρόβια, ενώ παγκοσμίως, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 700.000 άτομα ετησίως. Υπολογίζεται, ότι έως το 2050, θα πεθάνουν 10 εκ. άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα. Σύμφωνα με καταγραφές από το ESAC (European Surveillance of Antimicrobial Consumption), η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει πρώτη σε συνολική – και ειδικότερα εξωνοσοκομειακή – κατανάλωση αντιβιοτικών ανάμεσα σε 28 χώρες της Ευρώπης.»
Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα να προχωρήσει η τεχνολογία στον χώρο του φαρμάκου.
«Η είσοδος της τεχνολογίας στην ιατρική και φαρμακευτική πληροφόρηση αποτελεί επίσης μια ουσιώδη τάση αλλά και ευκαιρία. Οι φαρμακοποιοί οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να ενισχύσουμε τη συμβολή μας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και ειδικότερα αφενός στη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας των ασθενών και αφετέρου στη συμμόρφωση των ασθενών με την αγωγή τους»
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Ο Κ.Λουράντος δεν παρέλειψε να εστιάσει την προσοχή των Ευρωπαίων συναδέλφων του στο προσφυγικό το οποίο θα φέρει, όπως είπε, αλλαγές στην δομή της Ευρώπης
«Η δομή της Ευρώπης αλλάζει . Η εισροή αυτών των λαών δημιουργεί την διαφορετικότητα στο εσωτερικό της Ευρώπης. Αντίστοιχα πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας ως λειτουργών της υγείας. Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση του ασθενούς, που μπορεί να είναι μια μουσουλμάνα ή μια ευρωπαία γυναίκα που έχουν διαφορετικές κουλτούρες , πεποιθήσεις, απόψεις. Για παράδειγμα χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση εμβολιασμός μιας γυναίκας μουσουλμάνας από μια χριστιανή . Οι Έλληνες φαρμακοποιοί προσφέρουν σε αυτούς τους βασανισμένους ανθρώπους ότι μπορούν εθελοντικά και φυσικά αφιλοκερδώς κυρίως στις νησιωτικές περιοχές όπου το πρόβλημα είναι ακόμη έντονο.»
Πηγή: medlabgr.blogspot.com