Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση, θυμηθείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για συγκεκριμένες διαιτολογικές συμβουλές, στο μεταξύ όμως έχετε στο νου σας τα παρακάτω τρόφιμα με τα οποία θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.
Γαλακτοκομικά
Το τυρί, το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το παγωτό είναι ανάμεσα στις τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε αντιβίωση. Το ασβέστιο που περιέχουν σε σημαντική ποσότητα μπορεί να εμποδίσει τη σωστή απορρόφηση του φαρμάκου. Ωστόσο υπάρχει ένα γαλακτοκομικό προϊόν που όχι απλά μπορείτε να τρώτε, αλλά συστήνεται: το γιαούρτι. Κι αυτό επειδή περιέχει πολλά προβιοτικά που θα προστατέψουν την υγεία του εντέρου σας όσο παίρνετε το φάρμακο και θα αποτρέψουν τη διάρροια, μια συχνή παρενέργεια πολλών αντιβιοτικών.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Όπως και το ασβέστιο, έτσι και ο σίδηρος επηρεάζει τον τρόπο που απορροφώνται τα αντιβιοτικά. Προσπαθήστε να περιορίσετε το διάστημα που παίρνετε το φάρμακο την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ξηρών καρπών, οστρακοειδών και μαύρης σοκολάτας. Εάν παίρνετε κάποια πολυβιταμίνη που περιέχει σίδηρο, θα πρέπει να την πίνετε τουλάχιστον 3 ώρες μετά την αντιβίωση για να μην επηρεάσει τη δράση του φαρμάκου.
Εσπεριδοειδή
Μπορεί τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή γενικότερα να είναι ένας καλός τρόπος να αναρρώσετε πιο γρήγορα από μια ίωση, αν όμως ο γιατρός συστήσει να πάρετε αντιβίωση αποφύγετέ τα καθώς μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον τρόπο που απορροφά ο οργανισμός σας το φάρμακο.
Όξινες τροφές και ροφήματα
Το ίδιο ισχύει γενικότερα για τις όξινες τροφές, όπως π.χ. το πολύ λεμόνι στη σούπα ή το ξύδι στη σαλάτα σας. Οι ντομάτες θεωρούνται επίσης όξινη τροφή ενώ θα πρέπει όσο παίρνετε αντιβίωση να αποφύγετε το κρασί, τον καφέ, τα αναψυκτικά και τα περισσότερα αθλητικά ροφήματα.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Η προσθήκη πολλών φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή είναι πολύ σημαντική και ωφέλιμη για τον οργανισμό. Ωστόσο, είναι κάτι που θα πρέπει να παραλείψετε για όσο διάστημα παίρνετε αντιβίωση. Το καστανό ρύζι, τη βρόμη, τα δημητριακά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα λαχανικά καθυστερούν την κένωση του στομάχου και αυτό αλλάζει το ρυθμό απορρόφησης της αντιβίωσης.