Διελκυστίνδα για “Θεσμούς”, Δημόσιο, αλλά και τράπεζες, αποτελεί το “κούρεμα” χρεών επιχειρήσεων από φόρους. Την ίδια στιγμή, εμπλοκή σημειώνεται μεταξύ κυβέρνησης-“Θεσμών” για τη νομική κάλυψη και ειδικότερα τη θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα στελέχη των τραπεζών και τους δημόσιους λειτουργούς που θα υπογράψουν αναδιαρθρώσεις δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη για την προστασία των υπογραφόντων αναδιαρθρώσεις δανείων δεν πέρασε στο πτωχευτικό δίκαιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι “Θεσμοί” θέλουν να θεσπιστεί ακαταδίωκτο και για τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Έτσι, οι συζητήσεις με την κυβέρνηση παραμένουν ανοιχτές μέχρι την επόμενη επίσκεψη των “Θεσμών” στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Όπως εκτιμάται, θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και “Θεσμών” και η σχετική διάταξη με την οποία θα παρέχεται το ακαταδίωκτο στα στελέχη που θα υπογράψουν αναδιαρθρώσεις δανείων, θα συμπεριληφθεί στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αναμένεται τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η έλλειψη νομικής κάλυψης για τις υπογραφές αναδιαρθρώσεων δανείων, αποτελεί μείζον εμπόδιο για τους διακανονισμούς χρεών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, μπλοκάροντας τις αναδιαρθρώσεις. Όπως αναφέρουν εμφατικά, κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν θα βάλει την υπογραφή του για αναδιαρθρώσεις δανείων, διακινδυνεύοντας να πάει στη φυλακή.
Εν τω μεταξύ, με την ευρωπαϊκή “φορολογική” τρόικα να φοβάται ότι εκτεταμένο “κούρεμα” οφειλών για χρέη στο Δημόσιο απειλεί με μεγάλη μείωση τα δημόσια έσοδα και άρα με εκτροχιασμό τους δημοσιονομικούς στόχους, και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να καλείται να πείσει περί του αντιθέτου, και οι τράπεζες συμμετέχουν στην… “κολοκυθιά” της διαγραφής οφειλών.
Ειδικότερα, ζητούν “προστασία” της βασικής οφειλής (δηλαδή του κεφαλαίου δανείων) από “κούρεμα”, στην περίπτωση που εξαιρεθούν του “κουρέματος” οφειλές από φόρους. Κάτι τέτοιο εξετάζεται για τις οφειλές από ΦΠΑ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, καθώς πρόταση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους “Θεσμούς” είναι να μένουν εκτός “κουρέματος” οι ανωτέρω φόροι εφόσον έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο Δημόσιο.
Η πολυφωνία γύρω από το “κούρεμα” οφειλών προδιαγράφει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να “τρέξουν” σχέδια αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων. Ειδικά όταν στο “γύρω – γύρω όλοι και στη μέση το κούρεμα”, περιμένουν να μπουν και δανεισμένες επιχειρήσεις του ανταγωνισμού που θα προβάλουν τις δικές τους ενστάσεις για τα “κουρέματα” χρεών.
Στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο το πώς θα στοιχειοθετηθεί τελικώς η παροχή της νομικής κάλυψης στα στελέχη των τραπεζών και του Δημοσίου που θα κληθούν να υπογράψουν αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών χρεών. Και βεβαίως, πώς θα δοθούν φορολογικά κίνητρα στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε διαγραφές χρεών.
Οι διαγραφές επιχειρηματικών χρεών αποτελούν βασικό σκέλος των σχεδίων εξυγίανσης και χωρίς αυτές δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της συμβολής των επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων στη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η ανάταξη προβληματικών επιχειρήσεων προορίζεται να συμβάλει στο 58% του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, με το υπόλοιπο κομμάτι του στόχου σχεδόν να ισομοιράζεται μεταξύ καταναλωτικών (22%) και στεγαστικών χαρτοφυλακίων (21%). Σε αυτό το 58%, η συμβολή της εξυγίανσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπολογίζεται να ανέλθει σε ποσοστό 26%, μεγάλων επιχειρήσεων στο 16%, δανείων ελευθέρων επαγγελματιών στο 15% και ναυτιλιακών δανείων στο υπόλοιπο 1%.
Σε απόλυτα νούμερα, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα των τραπεζών πρέπει να υποχωρήσουν από τα 63,9 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 σε 59,8 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017, σε 50,7 δις. το 2018 και 40,5 δις. ευρώ το 2019.
Όσο για τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων άνω των 90 ημερών, θα πρέπει να υποχωρήσουν από τα 43,6 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο 2016 στα 36,9 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017 και στα 29,9 και 22,7 δισ. ευρώ το 2018 και 2019 αντίστοιχα.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com