Στην Ελλάδα της κρίσης, όλοι περιμένουμε «διά μαγείας» να εξορθολογιστούν οι δαπάνες, να αξιολογηθεί η αγορά και τελικά να «καθαρίσει» από τους σκάρτους. Και δυστυχώς μέχρι τώρα το μόνο που δε βλέπουμε είναι να γίνεται Αξιολόγηση και έτσι δικαίως ή αδίκως μαζί με όλα τα άλλα δεινά που τη μαστίζουν η επιχειρηματικότητα παραμένει σε ένα αβέβαιο παρόν ατενίζοντας με περισσή απαισιοδοξία το μέλλον.
Σε αυτή λοιπόν την Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφορες αντιδράσεις ενώσεων, σωματείων, συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρέχουν υπηρεσίες ή προϊόντα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. Ανεξάρτητα με το αν οι αντιδράσεις αυτές είναι δικαιολογημένες ή όχι, οφείλουμε να συνομολογήσουμε ότι στον ΕΟΠΥΥ κάτι συμβαίνει.
Πράγματι οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι:
• Κάποιος κατάλαβε την κατάφωρη αδικία να τιμολογείς
υπηρεσίες για τις οποίες ο Νόμος περιγράφει ότι θα κουρευτείς με συγκεκριμένο ποσοστό (rebate) και να σου επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλο το ποσό.
• Κάποιος μπήκε στην ουσία του θέματος Ευρωπαίοι ασθενείς και κατάλαβε ότι η Νοσηλεία τους στην Ελλάδα με χρήματα που έρχονται από την Χώρα καταγωγής τους είναι το αύριο της Υγείας και της οικονομίας γύρω από αυτήν και δεν είναι δυνατό να κουρεύονται…
• Κάποιος κατάλαβε ότι το ελεγκτικό σύστημα του Οργανισμού έχει γεράσει και υπάρχουν άλλοι σύγχρονοι τρόποι να ελέγξει τις παρεχόμενες υπηρεσίες των παρόχων στους ασφαλισμένους του. Τους τρόπους αυτούς χρησιμοποιούν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Και μάλιστα το κάνουν την ώρα που ο ασθενής κάνει χρήση της υπηρεσίας και όχι αναδρομικά…
• Κάποιος κατάλαβε ότι δε μπορούμε εν έτει 2017 να παράγουμε τόνους χαρτιά για να υποβάλλουμε λογαριασμούς στο Δημόσιο και να εξακολουθούμε να αρνούμαστε το γεγονός ότι η τεχνολογία τα έχει λύσει αυτά τα θέματα χρόνια πριν…
• Κάποιος κατάλαβε ότι η λέξη εκκαθάριση λογαριασμών για το δημόσιο πρέπει να έχει κυριολεκτική ερμηνεία και όχι το παντοτινό «όπως μας συμφέρει»…
• Κάποιος κατάλαβε ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού του Οργανισμού αφορούν από τη μία δικαιώματα ασφαλισμένων και από την άλλη ποσά αποζημίωσης πραγματικών υπηρεσιών (ή αγοράς προϊόντων). Και πάνω σε αυτό συνέταξε και παρουσίασε σχέδιο αντικειμενικής διαχείρισης στους ξένους που μας δανείζουν… Και αυτοί το κατάλαβαν και το αποδέχθηκαν.
• Κάποιος κατάλαβε ότι μία επιχείρηση για να επιβιώσει πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της (μισθοδοσία, προμηθευτές, εφορία, ταμεία κτλ.) που είναι τακτικές και προϋπολογίζονται, και κάπως έτσι θα πρέπει και ο Πελάτης να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του προς αυτήν για να μη την μετατρέψει σε «κουφάρι»…
Είναι πολλά που έχει καταλάβει ο κρινόμενος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα και έχει προβεί ή έχει σχεδιάσει να προβεί στο άμεσο μέλλον στην αποτελεσματική τους αντιμετώπιση. Λύσεις που είναι στην κατεύθυνση του Αυτονόητου βέβαια, Ζητούμενου όμως μέχρι τώρα.
Είναι πολλά που έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει από την άλλη και θα συνεχίζει να κρίνεται γι’ αυτό.
Την αλήθεια αυτή τη διατυπώνει ένας κλάδος που υπόκειται στο μεγαλύτερο κούρεμα απ’ όλους τους άλλους (φυσικό επακόλουθο της κατάρτισης προϋπολογισμών με την χρήση ανεμούριου, πυξίδας και μπαρμπάδων από την Κορώνη της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου), που μαστίζεται από την κατά το δοκούν ερμηνεία των νόμων από τα ελεγκτικά όργανα, γεύεται την έννοια του «Κακοπληρωτή» και πολλές φορές του «Τσάμπα» από τον κύριο Πελάτη του τα τελευταία χρόνια και όμως αντιδρά με αξιοπρέπεια και κρίνει-συγκρίνει.
Η ΕΚΑΕ
Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα (ΚΑΑ). Τα είκοσι τρία (23) μέλη της ΕΚΑΕ συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑΑ, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της ΕΚΑΕ είναι η προαγωγή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Τα ΚΑΑ στην Ελλάδα
Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 4.500 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com