Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να προσφέρει παχυλούς μισθούς και εξασφαλισμένη εργασία στους γιατρούς, λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά 12.000 γιατροί από άλλα κράτη της ΕΕ ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την απόφαση για Brexit, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Guardian.
Ιδίως μετά τη χρηματοοικονομική κρίση που έπληξε την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2008, ολοένα περισσότεροι γιατροί –ιδίως από κράτη της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, μετανάστευαν στη Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως, είτε για να κάνουν την ειδικότητά τους είτε για να εργαστούν στο εθνικό σύστημα Υγείας.
Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, δύο στους πέντε ξένους γιατρούς που βρήκαν δουλειά στη Βρετανία εξετάζουν ήδη σενάριο «εξόδου» από τη χώρα. Τα αποτελέσματα της έκθεσης σημαίνουν συναγερμό για το βρετανικό σύστημα Υγείας, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε «εισαγόμενο» ιατρικό προσωπικό.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 63% των γιατρών στη Βρετανία έχουν σπουδάσει στη χώρα, το 11% σε άλλη χώρα της ΕΕ και το 26% σε άλλη χώρα του κόσμου. «Πολλοί από αυτούς έχουν υπηρετήσει πολλά χρόνια το Δημόσιο Σύστημα Υγείας του ΗΒ και είναι πραγματικά ανησυχητικό που σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα», σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα ο δρ Μαρκ Πόρτερ, πρόεδρος του Συλλόγου. «Πολλοί από αυτούς νιώθουν ανεπιθύμητοι και ανησυχούν για το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους μετά το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit», εξηγεί.
Οι προβλέψεις αυτές έχουν θορυβήσει τις βρετανικές αρχές, με αποτέλεσμα το το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) να έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει κίνητρα στους γιατρούς των υπόλοιπων κρατών της Ευρώπης για να έρθουν στη χώρα.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Telegraph, μάλιστα, το δέλεαρ είναι μεγάλο, αφού προσφέρει ετήσιες αποδοχές 90.000 λιρών ειδικά σε Έλληνες, Πολωνούς και Λιθουανούς γενικούς παθολόγους για να μεταναστεύσουν στη χώρα. Σε περίπτωση, μάλιστα, που αποκτήσουν πολυετή εμπειρία, οι απολαβές του μπορεί να ξεπεράσουν και τις 100.000 λίρες.
Η κατάσταση για την Βρετανία, αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς μέχρι το 2020 απαιτούνται 10.000 Γενικοί Ιατροί. Σήμερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, η αναμονή για ραντεβού με Γενικό Ιατρό φτάνει τον ένα μήνα. Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού, που υλοποιεί το NHS, Ευρωπαίοι γιατροί θα περάσουν από εκπαίδευση 12 εβδομάδων στην Πολωνία, πριν αρχίσουν την εργασία τους στη Βρετανία.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com