Στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών φαίνεται πως προχωράει ο Κεντρώος Εμ. Μακρόν και θεωρείται φαβορί για τη νίκη στον επαναληπτικό γύρο της απρόβλεπτης αναμέτρησης.
Ακολουθούν ορισμένα από τα κύρια σημεία του προγράμματος του κεντρώου υποψηφίου:
Στις δελεαστικές για τους ψηφοφόρους προτάσεις περιλαμβάνονται εξαιρέσεις από τον τοπικό φόρο κατοικίας ύψους 10 δισεκ. ευρώ, αποζημιώσεις του συνολικού κόστους πολιτιστικών εκδηλώσεων, τεχνητών οδοντοστοιχιών και ακουστικών βοηθημάτων και μειώσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλόμισθους μαζί με φορολογικές εκπτώσεις για τους εργοδότες τους.
Μεταξύ των κύριων προτάσεών του είναι το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της συγχώνευσης των διαφόρων συνταξιοδοτικών συστημάτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και η συγχώνευση των συστημάτων χορήγησης επιδομάτων ανεργίας, τα οποία σήμερα διαφέρουν για τους εργαζόμενους με τακτικό μισθό και τους αυτοαπασχολούμενους.
Οι ευρύτεροι οικονομικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ το οποίο ορίζει η ΕΕ, τη μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7% στο τέλος της πενταετούς θητείας του, στην περίπτωση που εκλεγεί, από περίπου 10% σήμερα, ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 50 δισεκ. ευρώ και περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 60 δισεκ. ευρώ κάθε χρόνο και μέχρι το τέλος της θητείας.
Από τις κυριότερες ιδέες του προγράμματός του είναι:
– Η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από 33% σε 25%
– Η μετατροπή του συστήματος έκπτωσης φόρων CICE για τις επιχειρήσεις σε μόνιμες φορολογικές εκπτώσεις για την απασχόληση χαμηλόμισθων εργαζομένων
– Η εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών θα παραμείνει, αλλά οι διαπραγματεύσεις για τον πραγματικό χρόνο εργασίας θα διεξάγονται σε επίπεδο επιχείρησης
– Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι θα εξαιρεθούν από ορισμένες εισφορές κοινωνικής πρόνοιας, ένα μέτρο που θα έχει όφελος για τους υπαλλήλους περίπου έναν επιπλέον μηνιαίο μισθό
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Το σχέδιο του Μακρόν προβλέπει 50 δισεκ. ευρώ δημόσιων επενδύσεων στη διάρκεια πέντε χρόνων από τα οποία:
– Δεκαπέντε δισεκατομμύρια θα διατεθούν για την εκπαίδευση ή την αλλαγή δεξιοτήτων προκειμένου οι άνεργοι να βρουν δουλειά
– Δεκαπέντε δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν σε ενεργειακούς/περιβαλλοντικούς στόχους: εγκατάλειψη μέσα σε πέντε χρόνια της παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, γρήγορη μετάβαση προς εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αύξηση του φόρου άνθρακα
– Πέντε δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα για προγράμματα φιλικά προς το περιβάλλον, τοπικούς συνεταιρισμούς παραγωγής προϊόντων και βοήθεια στη διάρκεια κρίσεων τιμών
– Πέντε δισεκατομμύρια θα διατεθούν για μεταφορικές και τοπικές υποδομές, με επικέντρωση στην ανακαίνιση των παλαιών σιδηροδρομικών γραμμών μάλλον παρά στην κατασκευή νέων
– Πέντε δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στον τομέα της υγείας, περιλαμβανομένων υψηλότερων αποζημιώσεων για παροχή γυαλιών οράσεως, τεχνητών οδοντοστοιχιών και ακουστικών βοηθημάτων – ακόμη απομάκρυνση από δαπανηρά πακέτα φαρμακευτικής δαπάνης που περιλαμβάνουν τη χορήγηση περισσότερων φαρμάκων από όσα χρειάζονται οι ασθενείς
– Πέντε δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Ένας στόχος για περικοπές 60 δισεκ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες μοιάζει μέχρι τώρα περισσότερο με φιλοδοξία παρά με συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς προβλέπονται περικοπές 10 δισεκ. ευρώ στα επιδόματα ανεργίας που θα δημιουργηθούν από μια μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7%.
Ο Μακρόν προβλέπει επίσης περικοπές 15 δισεκ. ευρώ των δημοσίων δαπανών για την υγεία λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.
Άλλα 25 δισεκ. ευρώ προβλέπονται να εξοικονομηθούν από τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών, από τον οποίο ένα μικρό μέρος θα προέλθει από τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας λόγω μειώσεων κατά 120.000 άτομα του αριθμού των υπαλλήλων, από τους οποίους οι 50.000 θα είναι στην κεντρική δημόσια υπηρεσία.
Τα υπόλοιπα δέκα δισεκ,. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές των δαπανών των τοπικών αρχών, περιλαμβανομένης και μιας μείωσης κατά 70.000 άτομα του αριθμού των υπαλλήλων τους.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ/ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ
Κατασκευή άλλων 15.000 φυλακών, πρόσληψη 10.000 αστυνομικών, αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ από λίγο κάτω από το 1,8% το 2016. Επιβολή προστίμων επί τόπου για χρήση ναρκωτικών και έκδοση διαταγών για την εκδίωξη των αρχηγών συμμοριών από ορισμένες γειτονιές.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μείωση στο μισό του αριθμού των παιδιών στις σχολικές τάξεις του Δημοτικού στα 12 παιδιά ανά τάξη σε 12.000 περιοχές με χαμηλό εισόδημα με ένα μπόνους στους δασκάλους 3.000 ευρώ τον χρόνο για να εργαστούν στις περιοχές αυτές.
Όλοι οι 18χρονοι θα λάβουν ένα “πολιτιστικό πάσο” αξίας 500 ευρώ για αγορά εισιτηρίων κινηματογράφου, θεάτρου και συναυλιών.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων θα απαγορευθεί στο χώρο των σχολείων για τα παιδιά έως την ηλικία περίπου των 15 ετών.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ/ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ
Αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής της κοσμικότητας στη δημόσια ζωή. Καμία απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας στους φοιτητές πανεπιστημίου όπως προβλέπεται από ορισμένους υποψηφίους.
Τα αιτήματα ασύλου θα διεκπεραιώνονται μέσα σε έξι μήνες.
Κρατική επιδότηση 15.000 ευρώ για τρία χρόνια για τις εταιρίες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους από 200 γειτονιές με χαμηλό εισόδημα.
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά το ένα τρίτο, τόσο στη Γερουσία όσο και στην Εθνοσυνέλευση.
Μείωση κατά τουλάχιστον 25% του αριθμού των θεσμών των επαρχιακών τοπικών αρχών.
Απαγόρευση προσλήψεων οικογενειακών μελών ως βοηθών βουλευτών.
Η θητεία των εκλεγμένων αξιωματούχων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις συνεχείς θητείες για την ίδια θέση.
Απαγόρευση δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών για όσους έχουν εκλεγεί.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com