Η Εκστρατεία Ενημέρωσης κοινού για την Πολλαπλή Σκλήρυνση συνεχίζεται και για το 2017 από τη Novartis Hellas υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Με το μήνυμα «Προορισμός: Μια καλύτερη Ζωή. Σκέψου θετικά!» και εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας (31η Μαΐου), η Novartis Hellas ανακοίνωσε την συνέχιση της ΕκστρατείαςΕνημέρωσης Κοινού για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας ενώ φέρει και τη στήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.Στόχος της εκστρατείας, είναι η ενημέρωση του κοινού, αλλά και η ενθάρρυνση της θετικής στάσης των ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας ότι μπορούν να έχουν μια γεμάτη ζωή και ότι είναι σημαντικό να διαφυλάξουν την πνευματική και σωματική τους ανεξαρτησία.
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια διαταραχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, των οπτικών νεύρων και του νωτιαίου μυελού μέσω φλεγμονής και απώλειας ιστού1. Στο κάθε άτομο η νόσος έχει διαφορετική εξέλιξη και πορεία. Περίπου 2,5 εκατομμύρια ασθενείς νοσούν παγκοσμίως3.Προσβάλλει κατά πλειοψηφία νέους ενήλικες, και γυναίκες σε αναλογία 2/3,στην πιο παραγωγική ηλικία των 20-40 ετών και επιφέρει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις4.
Τα άτομα με ΠΣ πιθανόννα διαγνωσθούν ως πάσχοντα από υποτροπιάζουσες μορφές ΠΣ (RMS), στις οποίες περιλαμβάνεται η υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΠΣ (RRMS) και η δευτεροπαθώς προϊούσα ΠΣ (SPMS)5, ή από πρωτοπαθώς προϊούσα ΠΣ (PPMS).
Η απώλεια σωματικών και νοητικών λειτουργιών στην RMS προκαλείται από δύο τύπους βλαβών που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια νευρώνων και εγκεφαλικού ιστού – διακριτές φλεγμονώδεις αλλοιώσεις (που αναφέρονται ως εστιακές βλάβες) και πιο εκτεταμένες φλεγμονώδεις νευροεκφυλιστικές διεργασίες (που αναφέρονται ως διάχυτη βλάβη). Οι εστιακές βλάβες μπορούν να εκδηλωθούν κλινικά ως υποτροπές. Η διάχυτη βλάβη ξεκινά από νωρίς στην πορεία της νόσου, συχνά περνά απαρατήρητη και συνδέεται επίσης με απώλεια εγκεφαλικού ιστού και αθροιστική λειτουργική απώλεια6-8.
Η εκστρατεία υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας, ενώ από την πλευρά των ασθενών, η κα. Βασιλική Μαράκα, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τόνισε ότι: «Η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και συνεπώς κάθε πτυχή της ζωής μας. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να διαφέρουν σε ένταση. Μερικές φορές είναι εμφανή (όπως προβλήματα κινητικά, λόγου, όρασης κλπ) και άλλες όχι (όπως είναι τα ουρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, η σπαστικότητα, ο πόνος και η κόπωση). Τα ΑμΣΚΠ καλούμαστε να ξεπεράσουμε καθημερινά πολλαπλά εμπόδια και δοκιμασίες. Συμμετέχουμε όμως σε όλο το φάσμα της ζωής, μέσα στις δυνατότητες μας. Μαθαίνουμε να είμαστε υπερήφανοι για τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε. Η «καταιγίδα» μας αλλάζει, αλλά με χαμόγελο προχωράμε μπροστά γιατί «Σκεφτόμαστε Θετικά»!»
«Όλες οι προσπάθειες της Novartis Hellas έχουν ως κύριο άξονα την τοποθέτηση των ασθενών στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας. Μέσω της Εκστρατείας «Σκέψου θετικά» και για το 2017, θέλουμε να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα αισιοδοξίας τόσο στο κοινό αλλά και στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Παρόλο, που η θεραπευτική προσέγγιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, πρωταρχικός στόχος παραμένει η έγκαιρη διάγνωση και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της νόσου ώστε τελικά να διασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς.» δήλωσε ο κος Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Chief Scientific Officer της Novartis Hellas.
Η εκστρατεία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας με καταχωρήσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενημερωτικό έντυπο και περίπτερο εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης το οποίο θα είναι στημένο στις 30 Μαΐου 2017 στην πλατεία Κοραή από τις 10.00 έως τις 19.00.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com