Home / Ειδήσεις / ΣΕΠΕ: Αντίθετος στο νέο «ψηφιακό τέλος» σε υπολογιστές-tablets
ΣΕΠΕ: Αντίθετος στο νέο «ψηφιακό τέλος» σε υπολογιστές-tablets

ΣΕΠΕ: Αντίθετος στο νέο «ψηφιακό τέλος» σε υπολογιστές-tablets

Την έντονη αντίθεσή του στο νέο «ψηφιακό τέλος» σε υπολογιστές και tablets, το οποίο θα κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, εκφράζει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα, σε σημερινή ανακοίνωση, ο ΣΕΠΕ τονίζει τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η διάταξη περί «εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή» (Άρθρο 54, παράγραφοι 2Α και 2Β) που περιλαμβάνεται στον νέο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού για τη «Συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα θέματα αρμοδιότητας υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», που ψηφίστηκε χθες.
Ο ΣΕΠΕ έχει ήδη εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια στην πολιτεία, με επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία, τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την επιβολή ενός τέτοιου αντιαναπτυξιακού μέτρου, καθώς το μόνο που επιτυγχάνει είναι η αποθάρρυνση των νόμιμων και αυτονόητα αναγκαίων χρήσεων της τεχνολογίας, η επιβάρυνση των καταναλωτών με ακόμη ένα τέλος, καθώς και η εξόντωση κάθε ελπίδας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Το νέο «ψηφιακό τέλος» θα κοστίσει περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα.
Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος, «μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει τον μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα τόσο για τον πολίτη, όσο και για το Δημόσιο, για την απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια που δραστηριοποιούνται. Η χώρα μας καθίσταται πλέον “πρωταθλήτρια” επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη με 65 εκατ. ευρώ. Αν λάβουμε ως παράδειγμα την Ισπανία, μία χώρα που η αγορά ΤΠΕ είναι 704% μεγαλύτερη σε αξία από την αγορά της Ελλάδας, το «ψηφιακό τέλος» δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αν ίσχυε το ίδιο καθεστώς που μόλις ψηφίστηκε στη χώρα μας, θα έπρεπε η Ισπανία να έχει ψηφιακό τέλος 352 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, αν ακολουθούσαμε το παράδειγμα της Ισπανίας, το “ψηφιακό τέλος” στην Ελλάδα, στο σύνολό του, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 9 εκατ. ευρώ. Επίσης, είναι κρίσιμο να αναφέρουμε ότι η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, κράτη-μέλη της ΕΕ των 28, δεν καταβάλλουν “ψηφιακό τέλος”. Έτσι, το νομοθέτημα του υπουργείου Πολιτισμού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την τοποθέτηση και τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού σχετικά με τον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, που αποτελεί και κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση».
Συνεπώς, ο ΣΕΠΕ ζητά «την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την άμεση κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων και παράλληλα την άμεση εκπόνηση ειδικής μελέτης για τον τρόπο καθορισμού της δίκαιης και εύλογης αμοιβής υπέρ των πνευματικών δημιουργών και την υλοποίηση ενός διαφανούς συστήματος καταβολής και απόδοσης του ψηφιακού τέλους».

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …