«Έχουμε επείγουσα ανάγκη από Lego», ήταν η έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή στους χρήστες του Διαδικτύου η ογκολογική μονάδα μιας παιδιατρικής κλινικής στην Ιταλία.
Παρά την αργία του Δεκαπενταύγουστου, η κινητοποίηση ήταν εντυπωσιακή. Σε λίγες ημέρες, η κλινική παρέλαβε 500 κούτες, ενώ αναμένει και άλλες.
Εδώ και 35 χρόνια, η οργάνωση Ageop Ricerca εργάζεται για την έρευνα, την κατασκευή δομών και τη συνοδεία των ασθενών και των οικογένειών τους στην ογκολογική μονάδα της παιδιατρικής κλινικής Sant’Orsola στη Μπολόνια (βόρεια Ιταλία).
Μεταξύ άλλων, στόχος της οργάνωσης είναι η συλλογή παιχνιδιών, τα οποία προσφέρονται ως δώρο στα γενέθλια των μικρών ασθενών ή όταν τα παιδιά λαμβάνουν ένα «δίπλωμα θάρρους» αφού έχουν ολοκληρώσει μια οδυνηρή θεραπεία ή έχουν περάσει από μια επίπονη περίοδο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φραντσέσκα Τεστόνι, υπεύθυνη της Ageop.
Ωστόσο η ετήσια συγκέντρωση παιχνιδιών του Δεκεμβρίου δεν επαρκεί πάντα. Η κλινική διαθέτει 6 κλίνες στη μονάδα μεταμόσχευσης, 16 κρεβάτια στη μονάδα νοσηλείας και υποδέχεται περίπου 30 νεαρούς ασθενείς στη μονάδα ημερήσιας νοσηλείας. Ειδικά στα Lego, που είναι τα πλέον δημοφιλή, καταγράφεται πολλές φορές έλλειψη.
Μπροστά στο πρόβλημα, η Τεστόνι απηύθυνε την 13η Αυγούστου έκκληση μέσω του Facebook:
«Έχουμε επείγουσα ανάγκη από Lego (…). Για τα παιδιά που νοσηλεύονται, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, είναι κλεισμένα σε ένα νοσοκομείο».
«Για κάθε ηλικία, το να φτιάξεις ένα όχημα, ένα ρομπότ ή ένα διαστημικό σκάφος αποτελεί πάντα ένα θαυμάσιο παιχνίδι για να περάσεις την ώρα σου και να ξεχαστείς. Μπορείτε να μας βοηθήσετε;» έγραψε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι για λόγους υγιεινής, οι μικροί ασθενείς δεν μπορούν να παίρνουν παρά μόνο καινούργια παιχνίδια.
«Από τη Δευτέρα, οι πρώτες κούτες έφθασαν», τις έφεραν κάτοικοι της Μπολόνιας. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ο αριθμός των δεμάτων που εστάλησαν από καταστήματα μέσω Διαδικτύου εκτοξεύτηκε. Για την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες παραδόσεις, είπε με ενθουσιασμό η Τεστόνι.
«Υπάρχει ένα μικρό αγοράκι, ηλικίας 7 ετών, που μόλις έκανε εισαγωγή στη μονάδα μεταμόσχευσης. Είναι απόλυτα απομονωμένο, βαριέται. Όμως τώρα, μπορεί να κατασκευάσει μια ολόκληρη πόλη στο κρεβάτι του» τόνισε η υπεύθυνη της Ageop.