Για το γεγονός ότι δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις που προκηρύχθηκαν για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). «Είμαστε σε μία περίοδο μεγάλου και συστηματικού brain drain.
«Έχουν φύγει περίπου 18.000 Έλληνες γιατροί από τη χώρα τα τελευταία 7 χρόνια και αυτό το ρεύμα δεν έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, παρότι έχουν ανοίξει θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός μιλώντας στον Realfm 97,8.
Και στη συνέχεια «Έχουμε ήδη διορίσει περίπου 1.400 επικουρικούς ιατρούς την προηγούμενη διετία και έχουμε επίσης διορίσει και περίπου 1.000 γιατρούς μόνιμους στο ΕΣΥ. Άρα ένα δυναμικό της τάξης των 2.500 ιατρών ήδη έχει ενταχθεί με διάφορες εργασιακές σχέσεις στο σύστημα υγείας. Αυτό θεωρώ ότι περιόρισε τη δεξαμενή για τις νέες θέσεις».
Για το θέμα της έξαρσης της ιλαράς ανέφερε ότι υπάρχουν 166 περιστατικά μέχρι σήμερα στην Ελλάδα: «Είμαστε σε μία περίοδο επιδημικής έξαρσης και στην Ελλάδα για την Ιλαρά. Αυτό το κύμα, η βασική του αφετηρία ήταν η Ρουμανία. Εμείς είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους επιστήμονες που παρακολουθούν της κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ και μας συμβουλεύουν. Οι ίδιοι μας συνέστησαν να κατέβει λίγο το χρονικό όριο του 1ου εμβολίου, να γίνεται στους 12 μήνες και να επαναλαμβάνεται μετά από 3 μήνες.
Έχουμε αυτή τη στιγμή 166 κρούσματα. Περίπου το 80% από αυτούς είναι Ρομά όπου έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τον τελευταίο καιρό έχουμε κάνει 1500 εμβόλια μόνο στους καταυλισμούς στην Αττική. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση. Περισσότερο μπορούμε να πείσουμε, παρά να το επιβάλλουμε στους γονείς».
Ο κ. Ξανθός μίλησε και για τις δράσεις του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα και τις μολυσμένες παραλίες: «Εμείς παίρνουμε εικόνα από το λιμενικό και από την Περιφέρεια και με βάση την επικαιροποιημένη κατάσταση, δίνουμε οδηγίες για την απαγόρευση κολύμβησης», είπε αρχικά ο κ. Ξανθός για τις ενέργειες του υπουργείου σχετικά με τις μολυσμένες παραλίες και συνέχισε: «Χρειάζεται μία εποπτεία και μία προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας που έχει μια συμπεριφορά στο όριο της διακινδύνευσης».