Θέμα: Η παιδική παχυσαρκία στο «κόκκινο»
Την τελευταία εικοσαετία, τα δεδομένα καταδεικνύουν αυξανόμενο ποσοστό παιδιών και εφήβων με υπερβάλλον σωματικό βάρος (υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά) που κατατάσσει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην παιδική παχυσαρκία τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.
Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7% του πληθυσμού), ενώ η Μάλτα τα περισσότερα παχύσαρκα κορίτσια (11,3%), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας χθες, στις 11 Οκτωβρίου.
Το 2016, 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι 5 ως 19 ετών θεωρούνταν παχύσαρκοι, από μόλις 11 εκατ. το 1975, εκτιμάται στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις για δημόσια υγεία προκύπτει από το γεγονός ότι δεκαπλασιάστηκε το ποσοστό αυτό μέσα σε 40 χρόνια.
Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία έχει αυξημένη συχνότητα σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα. Η πολυετής οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας, είναι πιθανόν να οδηγεί σε αύξηση του βάρους σε όλο τον πληθυσμό λόγω της κατανάλωσης θερμιδογόνων φθηνών τροφίμων, αναψυκτικών και γλυκών με περιορισμένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Επίσης, η πολύωρη καθημερινή καθιστική ζωή μπροστά στην οθόνη (τηλεόραση, ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό, tablet, κ.λπ.), καθώς και η μη συστηματική εφαρμογή διατροφικής αγωγής στα σχολεία φαίνεται να ενισχύουν το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους σε παιδιά και εφήβους.
Η παιδική παχυσαρκία εξελίσσεται σε μεγάλο ποσοστό σε παχυσαρκία ενηλίκων. Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι σε 8 χρόνια ο αριθμός των παχύσαρκων θα φτάσει τα 2,7 δισεκατομμύρια, αρκετοί εκ των οποίων θα καταλήξουν να χρειαστούν ιατρική φροντίδα. Σε δυσμενή πρόβλεψη για το κόστος της παχυσαρκίας προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά της Παχυσαρκίας (World Obesity Federation-WOF) καθώς εκτιμά ότι από το 2025 θα χρειάζεται ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την «επιδημία» αυτή, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση κρουσμάτων καρκίνου, καρδιοπαθειών, εμφραγμάτων και διαβήτη.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών διοργανώνει στις 14 Οκτωβρίου 2017 ημέρα Σάββατο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Ιατροκοινωνική εκδήλωση με θέμα: «Η παιδική παχυσαρκία στο κόκκινο» στο Ξενοδοχείο Patras Palace (Δ/νση: Όθωνος Αμαλίας 15) – ώρα 7:00 μ.μ.
________________________________________________________________
ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα: «Η παιδική παχυσαρκία στο κόκκινο»
σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 / Ώρα 7 μ.μ.
Ξενοδοχείο PATRAS PALACE
(Όθωνος Αμαλίας 15 – Πάτρα)
– Έναρξη της Εκδήλωσης από την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κ. Μαστοράκου Άννα
– Τιμητική διάκριση, στους συναδέλφους μας που συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταίο έτος & στους συγγενείς όσων έφυγαν από κοντά μας.
Χαιρετισμοί:
Μητροπολίτης Πατρών: κκ Χρυσόστομος
Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: κος Κατσιφάρας Απόστολος
Δήμαρχος Πατρέων: κος Πελετίδης Κωνσταντίνος
Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας: κος Γιαννόνουλος Κωνσταντίνος
Συντονισμός: Μαστοράκου Άννα, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Α’ μέρος: ιατρική ανάλυση και προσέγγιση
Βασιλική Ε. Γκρέκα – Σπηλιώτη, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Δ/ντρια της Μονάδας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Αίτια Παχυσαρκίας στα Παιδιά και Έφηβους, Πρόληψη και Αντιμετώπιση».
Μαρία Ηλιοπούλου, Δ/ντρια ΕΣΥ Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, Υπεύθυνη ιατρείου παιδικής ενδοκρινολογία, μεταβολισμού & διαβήτη, με θέμα: «Η άσκηση στη Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας στα Παιδιά και Έφηβους»
Β’ μέρος: ψυχοκοινωνική προσέγγιση
Γεώργιος Γεωργαντόπουλος, Ψυχίατρος – Γνωσιακός Ψυχοθεραπευτής, Επιστ. Συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, μέλος ΔΣ Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, με θέμα: «Ψυχολογία και Παιδική Παχυσαρκία – μια αμφίδρομη σχέση»
Ουρανία Ανδρεοπούλου, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Ψυχιατρική Κλινική ΠΓΝΠ με θέμα: «Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στη Παιδική Παχυσαρκία».
Γ΄ μέρος: κοινωνική προσέγγιση
Σοφία Χριστοπούλου, Προϊσταμένη επιστημονικής & παιδαγωγικής καθοδήγησης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος με θέμα: «Η παιδική παχυσαρκία από την πλευρά της εκπαίδευσης»
Φωτεινή Συριώτη – Κυπραίου, Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων, με θέμα: «Γονείς και διατροφή»
Δ’ μέρος : συζήτηση
____________________________________________________
Οργανωτική Επιτροπή Ι.Σ. Πατρών
Μαστοράκου Άννα, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Παπαδοπούλου Νικολίτσα – Λίτσα, Προϊσταμένη Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης, Ιατρός – Παθολόγος
Κούλης Στέφανος, Ιατρός – Ψυχίατρος
Μουσαφείρης Κωνσταντίνος, Ιατρός – Ορθοπαιδικός
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σε όσους το επιθυμούν θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών,
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Πατριαρχέας