του Ιωάννη Καραφύλλη, Ph.D *, medlabnews.gr
Πολλές αναλύσεις και πολύ άγχος προέκυψε από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΦ πριν λίγες ημέρες. Πολλοί είπαν ότι είναι λάθος, ότι δεν αποτυπώθηκαν σωστά και έδωσαν και πολλές άλλες ερμηνείες προκειμένου να δικαιολογήσουν την αύξηση που εμφανίζεται σε αξίες και όγκο.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι τα στοιχεία του ΕΟΦ είναι σωστά αφού απ’ αυτόν γίνεται καταγραφή των φαρμάκων σε επίπεδο κουτιού σε πραγματικό χρόνο τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και γνησιότητας αυτών.
Η παρουσίαση των στοιχείων πρέπει να παραμείνει η ίδια κατ’ αρχήν προκειμένου να υπάρχει το ιστορικό αρχείο και να γίνεται η σύγκριση όλων των ετών μεταξύ τους και να συνάγονται χρήσιμα και συγκρίσιμα συμπεράσματα. Μπορεί όμως να κάνει μια περαιτέρω διάκριση των κατηγοριών σε υποκατηγορίες. Π.χ η κατηγορία «Νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ» , θα μπορούσε να έχει ξεχωριστά την δαπάνη που αφορά τα νοσοκομεία ,τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ που δίνονται στα νοσοκομεία και τα φάρμακα 3816 που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ. Θα μπορούσε να έχει και την κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ/ΓΕΔΙΦΑ για να μην γράφονται ποσά που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα και δημιουργούν χωρίς λόγο έριδες και αντιδράσεις. Μπορεί να δίνει λοιπόν εύκολα, έγκαιρα και άμεσα όσα στοιχεία απαιτούνται για να υπάρχουν οι αναγκαίες αναλύσεις και οι κατάλληλες προσαρμογές.
Αν δει κανείς προσεκτικά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον ΕΟΦ βλέπει ότι υπάρχει μια αύξηση της δαπάνης κατά 285 εκατ. ευρώ (ή μια αύξηση 19,21%) το 2016 σε σχέση με το 2015.
Σαν αξία και σαν ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί και λογικό αφού περίπου 2.000.000 ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι εντάχθηκαν στο σύστημα υγείας. Μετά την ψήφιση του νόμου 4368/2016 υπάρχει μια αύξηση της δαπάνης περίπου 25% μηνιαίως στα νοσοκομεία ενώ τον Αύγουστο που εκδόθησαν οι οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των δικαιούχων εκτοξεύεται στο 72,77%!! Κανείς όμως δεν ανησυχεί και η αύξηση της δαπάνης συνεχίζεται για να έχει άλλη μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 39,2% το Νοέμβριο και να κλείσει με ετήσια αύξηση κατά 19,21%.
Πρέπει λοιπόν να δοθούν απαντήσεις για το σε ποιες ΔΥΠΕ και σε ποια νοσοκομεία έγιναν παραπάνω δαπάνες και εάν αυτές δικαιολογούνται. Γιατί περιφερειακές ΔΥΠΕ/Νοσοκομεία δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερες δαπάνες απ’ αυτές μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. Η ευαισθητοποίηση όλων για τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων δεν μπορεί να οδηγήσει ώστε αυτά να αποστέλλονται σε «δικαιούχους» στο εξωτερικό και μάλιστα με courier.Διότι πολλοί από το εξωτερικό που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή θέλουν να αποκτήσουν παιδί έρχονται στην Ελλάδα και μάλιστα σε μεγάλα νοσοκομεία.
Οι τόνοι των φαρμάκων που συγκεντρώνονται σε πολλές πρωτοβουλίες, οι 100αδες τόνοι ληγμένων φαρμακείων που συγκεντρώνονται από τα φαρμακεία και πολλά άλλα παρόμοια είναι φάρμακα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων που έχουν χορηγηθεί είτε από τα νοσοκομεία είτε από τον ΕΟΠΥΥ. Επειδή και το 2017 δεν υπήρξε ανάλογο ενδιαφέρον για τις τιμές και την κατανάλωση φαρμάκων εκτιμάται ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν στο τέλος του έτους, θα είναι ανάλογα.
Τα στοιχεία λοιπόν του ΕΟΦ είναι σωστά, πρέπει να δημοσιεύονται αν είναι δυνατόν (με τον ίδιο τρόπο) κάθε μήνα και να οδηγούμαστε σε έγκαιρες και σωστές αποφάσεις.