Πόσο εύκολο είναι κανείς να αντιμετωπίσει το πένθος; Και ειδικά όταν αυτό φωλιάζει σε μία παιδική ψυχή; Και πώς μπορεί αλήθεια κανείς να διαχειριστεί «την αρχή του τέλους» όταν πάλι πρόκειται για ένα παιδί;
Απαντήσεις σε αυτά τα τόσο λεπτά ζητήματα δίνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» η διευθύντρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΜΕΡΙΜΝΑ, Κάλλια Αρμαγανίδου.
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΜΕΡΙΜΝΑ δημιουργήθηκε το 1995 από εννέα πανεπιστημιακούς, διευθυντές παιδιατρικών τμημάτων κι επιστήμονες ψυχικής υγείας, με στόχο την ψυχολογική στήριξη παιδιών και εφήβων που χάνουν κάποιο δικό τους άτομο. Από τότε μέχρι σήμερα έχει διευρύνει τις δραστηριότητες της και όπως αναφέρει η κ. Αρμαγανίδου, πλέον οι βασικοί πυλώνες της «Μέριμνας» είναι τρεις.
«Πρώτος πυλώνας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στη σοβαρή αρρώστια, το θάνατο, και το πένθος, στη ζωή των παιδιών και των ενηλίκων. Η “Μέριμνα” στηρίζει αποκλειστικά τα παιδιά και το υποστηρικτικό περιβάλλον τους, τον πατέρα, τη μητέρα, τη σχολική κοινότητα και γενικότερα την κοινωνία», λέει η κ. Αρμαγανίδου και προσθέτει: «Ο δεύτερος πυλώνας είναι η εξειδικευμένη κατάρτιση για επαγγελματίες Υγείας και Παιδείας, διότι πέρα από το δικό μας το κέντρο το οποίο είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, πρέπει οι επαγγελματίες, είτε της Εκπαίδευσης είτε της Υγείας, να μπορούν κι εκείνοι στο δικό τους το χώρο να φροντίζουν παιδιά, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα είτε με τη σοβαρή αρρώστια, είτε με το θάνατο αγαπημένου προσώπου».
Κατ οίκον ανακουφιστική φροντίδα σε «μικρούς αγγέλους»
Ο τρίτος πυλώνας, σύμφωνα με την πρόεδρο της «Μέριμνας» είναι η παροχή υπηρεσιών. «Η μία υπηρεσία είναι η ψυχολογική στήριξη στο πένθος αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους. Και η δεύτερη υπηρεσία είναι η παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα που γίνεται από το 2010», λέει και προσθέτει ότι «τα παιδιά που νοσούν από μία σοβαρή για τη ζωή τους ασθένεια, δεν μένουν στο νοσοκομείο, αλλά στον οικείο τους χώρο με τους δικούς τους ανθρώπους, για όσο διάστημα η αρρώστια τους τα αφήσει να είναι κοντά μας. Κι εμείς τους παρέχουμε μία ολιστική φροντίδα για να έχουν πάνω απ όλα ποιότητα ζωής».
Το 2013 άνοιξε παράρτημα της «Μέριμνας» στη Θεσσαλονίκη που ασχολείται προς το παρόν μόνο με το κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης στο πένθος, γιατί όπως αναφέρει η κ. Αρμαγανίδου δεν υπάρχουν ακόμη οι πόροι για να υπάρξει και στη Θεσσαλονίκη κατ οίκον ανακουφιστική φροντίδα σε παιδιά που νοσούν από μία απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια.