Home / Ειδήσεις / Μακρύς ο δρόμος για τη μείωση των χρεών στην Υγεία
Μακρύς ο δρόμος για τη μείωση των χρεών στην Υγεία

Μακρύς ο δρόμος για τη μείωση των χρεών στην Υγεία

Το 1,2 δισ. ευρώ αγγίζουν τα χρέη προς τις επιχειρήσεις της Υγείας, προμηθευτές και ιδιώτες παρόχους, με το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών να προέρχεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο μηνιαίων στοιχείων γενικής Κυβέρνησης από το υπουργείο Οικονομικών, τα χρέη του Οργανισμού μέχρι και το Νοέμβριο φτάνουν τα 711 εκατ. ευρώ- 136 εκατ. λιγότερα ωστόσο σε σχέση με το δεκάμηνο-, ενώ τα “φέσια” των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε 486 εκατ. ευρώ, από 551 τον Οκτώβριο.

Εντούτοις, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις της περίθαλψης, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων δεν έχουν μειωθεί σε σημείο ικανοποιητικό και η σημαντική έλλειψη ρευστότητας στην αγορά όχι μόνο παραμένει, αλλά γίνεται ακόμη πιο έντονη από τις υποχρεώσεις για επιστροφές (προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις στους κλειστούς προϋπολογισμούς της Υγείας) και τις αναγκαστικές εκπτώσεις (claw back και rebate αντίστοιχα).

Ειδικά τα χρέη του ΕΣΥ έχουν σημάνει συναγερμό στους προμηθευτές, καθώς οι πληρωμές εξακολουθούν να γίνονται με αργό ρυθμό. Στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών εξηγούν πως ο “δρόμος” για τη μείωση των χρεών και την “ανακούφιση” της αγοράς θα είναι μακρύς, απορρίπτοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη πως ο ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει τη χρονιά χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται αισιόδοξη πως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό, σημειώνοντας πως τα χρέη του Οργανισμού θα μειώνονται τους επόμενους μήνες. Στην ίδια κατεύθυνση και ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός που έχει δηλώσει πως η “τρύπα” της κρατικής χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων.

Ωστόσο, οι μειωμένοι πόροι που θα διατεθούν φέτος για την Υγεία επιτείνουν την αγωνία των επιχειρήσεων. Κατά 370 εκατ. ευρώ λιγότερη θα είναι η επιχορήγηση του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, πέφτοντας από τα 1,3 δισ. ευρώ το 2017 στα 930 εκατ. Ήδη το όριο δαπανών των νοσοκομείων για τα φάρμακα, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) είναι φέτος μειωμένο στα 530 εκατ. ευρώ (από 550 εκατ. πέρσι και 590 εκατ. το 2016).

Αντίστοιχα, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να ανέλθει μόλις στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται κυρίως για την κάλυψη της περίθαλψης των ανασφάλιστων. Το “κενό” σύμφωνα με τη διοίκηση του Οργανισμού αναμένεται να καλυφθεί από τη βελτίωση της απόδοσης των εισφορών από τον ΕΦΚΑ, αλλά και από τους ελέγχους που πραγματοποιεί στις υποβολές των παρόχων. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως ο έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων και οι καλύτερες τιμές σε υλικά που θέλει να πετύχει θα ισοσκελίσουν τις απώλειες από την κρατική χρηματοδότηση.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …