Home / Ειδήσεις / Κάτι αλλάζει στην ιδιωτική υγεία
Κάτι αλλάζει στην ιδιωτική υγεία

Κάτι αλλάζει στην ιδιωτική υγεία

O κλάδος της ιδιωτικής υγείας τα χρόνια της κρίσης είδε τα έσοδά του να μειώνονται και σε συνδυασμό με τους μηχανισμούς rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ) και clawback (επιστροφή ποσών αν οι δαπάνες υπερβαίνουν τον αρχικό προϋπολογισμό) αντιμετώπισε και προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν κλινικές και διαγνωστικά να εξυπηρετήσουν δανειακές υποχρεώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος των παραπάνω μέτρων για έναν γνωστό ιδιωτικό όμιλο προσέγγισε την περίοδο 2013-2017 τα 100 εκατ. ευρώ! Μάλιστα η κατάσταση ενδεχομένως να επιδεινωθεί καθώς rebate και clowback παίρνουν παράταση έως το 2021. Για τις ιδιωτικές κλινικές το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε για το 2018 σε 220 εκατ. ευρώ από 265 εκατ. ευρώ το 2017.

Εν τούτοις, η κινητικότητα στον κλάδο είναι αξιοσημείωτη. Το private equity fund CVC με έδρα το Λουξεμβούργο εξαγόρασε το νοσοκομείο «Metropolitan» και το «Ιασώ General». Εντός του 2018 η Marfin Investment Group θα βγάλει προς πώληση το 70% του Θεραπευτηρίου «Υγεία» και η Τράπεζα Πειραιώς το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Ηδη ο Ομιλος Αποστολόπουλου του Ιατρικού Κέντρου υπέβαλε δημόσια πρόταση για το 30% της ελεύθερης διασποράς του Θεραπευτηρίου «Υγεία». Η πρόταση δεν πέτυχε, αλλά η αγορά πληροφορήθηκε την αποτίμηση του ομίλου Υγεία μετά τον διορισμό από τη διοίκηση ανεξάρτητου εκτιμητή, που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στο μέλλον.

Γιατί όμως, ενώ τα έσοδα βαίνουν μειούμενα, να υπάρχει ενδιαφέρον για μονάδες ιδιωτικής υγείας; Τρεις είναι οι λόγοι που στο μέλλον τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών θα αυξηθούν, ανεξάρτητα αν ο τζίρος τους εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Πρώτον, αλλάζει ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία θα καταστεί κύρια πηγή εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου στη θέση του ΕΟΠΥΥ. Δεύτερον, περιορίζεται σταδιακά το «αποτύπωμα» των μεγαλογιατρών και, τρίτον, η έλευση ξένων ιδιοκτητών και ξένων μετόχων στη μετοχική σύνθεση των μονάδων εξασφαλίζει όρους εταιρικής διακυβέρνησης και χρηστής διαχείρισης, καθώς ο κλάδος είχε εμφανίσει στο παρελθόν φαινόμενα διαφθοράς. Αν συνυπολογίσει κανείς και την επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα πραγματικό comeback του κλάδου.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …