Home / Ειδήσεις / Πάνω από 1.500 ιατρούς χάνει κάθε χρόνο η Ελλάδα
Πάνω από 1.500 ιατρούς χάνει κάθε χρόνο η Ελλάδα

Πάνω από 1.500 ιατρούς χάνει κάθε χρόνο η Ελλάδα

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την ανακοίνωση νέου σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, να έλεγε πως η προκήρυξη για τη στελέχωση των “ιατρείων της γειτονιάς” θα οδηγούσε στον περιορισμό του φαινομένου του “brain drain”, ειδικά όσον αφορά τους νέους ιατρούς που μόλις είχαν τελειώσει την ειδικότητά τους, τα στοιχεία όμως του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου χθες, τον διαψεύδουν.
Σύμφωνα με το σύλλογο, την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσο όρο ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Μάλιστα από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό, για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού (εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία, 26 για Γαλλία, 23 για Γερμανία κ.τ.λ.). Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Την ίδια ώρα, η ανεργία στον ιατρικό κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς όπως δείχνουν οι λίστες, το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, δηλαδή περίπου 2.100 ιατροί είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.
Οι νέοι κυρίως ιατροί προτιμούν να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε κάποια κλινική του εξωτερικού, τόσο σε μεγάλα κέντρα της Ευρώπης, όσο και στο Ντουμπάι και τη Σαουδική Αραβία, όπου οι μισθοί είναι σαφώς υψηλότεροι, η φορολόγηση χαμηλότερη, ενώ η απόκτηση αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας είναι πιο εύκολη, όπως επισημαίνουν οι ιατρικοί σύλλογοι.
Παρά το γεγονός πως το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να κινήσει το ενδιαφέρον των ιατρών, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους οικογενειακούς ιατρούς των ΤΟΜΥ έδωσε το μισθολογικό κίνητρο της αμοιβής του Επιμελητή Α’ του ΕΣΥ, η ανταπόκριση ήταν πενιχρή. Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χορήγησε 372 βεβαιώσεις για  την πρόσκληση ενδιαφέροντος για οικογενειακούς γιατρούς, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπέρασε το 37%, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος,σύμφωνα με τον ΙΣΑ.

“Πρόκειται για τη δεύτερη παταγώδη αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, μετά την αδυναμία στελέχωσης των ΤοΜΥ, για τις οποίες ήταν ανάλογα χαμηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.  Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις ΤοΜΥ στην Περιφέρεια  Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις,  για την κάλυψη 195 θέσεων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας κάλυψαν  το 1/3 των θέσεων” σημειώνει.
Τόσο οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, τόσο η επιβάρυνση του claw back για όσα ιατρεία είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ (δηλαδή η παρακράτηση από τους παρόχους της διαφοράς ανάμεσα στο κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ και τις πραγματικές δαπάνες), καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την άσκηση του επαγγέλματος, λένε οι ιατροί. Όπως εξηγούν, τα πολυϊατρεία και τα μικρά εργαστήρια οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το claw back φτάνει σε ποσοστό  το 48% της αξίας της εξέτασης, οπότε καθίσταται πραγματικά ανέφικτη η  λειτουργία ενός φορέα και υφίσταται πλέον άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

ΕΟΠΥΥ: Νέες e-υπηρεσίες για αιτήματα, για Ηλεκτρονική Προέγκριση φαρμάκων

Νέες e- υπηρεσίες θέτει στη διάθεση του πολίτη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, ο …