Στο άκουσμα και μόνο της λέξης εμμηνόπαυση οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν φόβο και ανησυχία.
Ναι, πρόκειται για ένα φυσιολογικό στάδιο στον κύκλο και στη ζωή μιας γυναίκας.
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος αρχίζει να διαταράσσεται σιωπηλά από την ηλικία των 45 μέχρι να σταματήσει οριστικά γύρω στα 50 (αν και αυτό δεν είναι οριστικό και απόλυτο και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα) και μαζί του να πάψει και η φυσική αναπαραγωγική ικανότητα.
Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, από την παύση της εμμήνου ρύσης της γυναίκας.
Οι γυναίκες έχουν πράγματι την τάση να παίρνουν πιο εύκολα κιλά μετά τα 40, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην πτώση της σωματικής δραστηριότητας και στις ορμονικές αλλαγές από την εμμηνόπαυση.
Η συγκέντρωση του λίπους τείνει να δημιουργείται στην περιοχή της κοιλιάς και αυτό δεν είναι ευχάριστο για καμία γυναίκα.
Η εμμηνόπαυση και η αύξηση βάρους είναι αλληλένδετα, χάρη σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η μείωση των οιστρογόνων, ο πιο αργός μεταβολισμός, αλλά και η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν μια γυναίκα για να μην πάρει βάρος κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;
1. Καλό είναι να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, κατά προτίμηση ψάρια με «καλό» λίπος, όπως ο σολομός καθώς ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι πιθανό να αυξηθεί μετά την εμμηνόπαυση.
2. Φροντίστε να καταναλώνετε πάντα πρωινό και 2 άλλα κύρια γεύματα. Μην αφήνετε πολλές ώρες ανάμεσα στα γεύματα (όχι περισσότερες των 3-4 ωρών).
3. Μπορείτε να καταναλώσετε ένα ελαφρύ σνακ στα ενδιάμεσα των γευμάτων, όπως ένα μεσαίο φρούτο ή ένα γιαούρτι 2% με φρούτα. Μην ξεχνάτε ότι η ύπαρξη τακτικών γευμάτων βοηθά στην ενεργοποίηση των καύσεων του οργανισμού και βελτιώνει τον μεταβολισμό.
4. Τα γεύματα καλό είναι να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα εποχής, λαχανικά ή φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
5. Προτιμήστε να καταναλώνετε κατάλληλες πηγές πρωτεϊνών μέσα στην εβδομάδα που σας παρέχουν υψηλής διατροφικής αξίας σίδηρο. Αυτές είναι το ψαχνό κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά (3-5 την εβδομάδα) και τα όσπρια.
6. Επιβάλλεται να πίνετε τουλάχιστον 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Αποφύγετε τους χυμούς, τα ροφήματα ή τα αναψυκτικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
7. Περιορίστε το αλκοόλ και προτιμήστε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
8. Μην καπνίζετε.
9. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού για να περιορίσετε την κατακράτηση υγρών.
10. Τέλος αποφύγετε τα περιττά λίπη στο μαγείρεμα και την κατανάλωση τροφών με περιττά λιπαρά, όπως είναι τα τηγανητά, τα σφολιατοειδή κ.τ.λ.