της Αναστασίας Μοσχοβάκη Ιατρού Ειδικής Παθολόγου, medlabnews.gr
Στο Διεθνές Ιατρικό συνέδριο EPI-NPAM 2013 (Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2013 Scientific Sessions) Ν.Ορλεάνη ΗΠΑ παρουσιάστηκαν αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης όπου φαίνεται ότι το αλάτι ευθύνεται για 2,3 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακά και αγγειακά νοσήματα σε όλο τον κόσμο το 2010.
Οι μελέτες περιέλαβαν 187 χώρες, στις οποίες η μέση κατανάλωση άλατος εντοπίστηκε ότι είναι σχεδόν η διπλή από τη μέγιστη ενδεικνυόμενη ημερήσια κατανάλωση των 2,5 γραμμαρίων ημερησίως. Η αυξημένη αυτή πρόσληψη έχει ως κύρια αιτία την κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων όπου το αλάτι χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο και συντηρητικό, αλλά και την κατανάλωση δημοφιλών τροφίμων εμπλουτισμένων με υψηλή ποσότητα άλατος όπως το τυρί και το ψωμί.