Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι, τα χαμηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, μπορεί να είναι υπεύθυνα για απώλεια μνήμης. Εκφράζεται η ελπίδα πως η ανακάλυψη θα μπορέσει να οδηγήσει σε θεραπείες αναστροφής της απώλειας μνήμης, αλλά η εφαρμογή της χρειάζεται ακόμα πολύ χρόνο.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, επισημαίνει ότι η απώλεια μνήμης που οφείλεται στην ηλικία, είναι μια ξεχωριστή κατάσταση από εκείνης της νόσου του Αλτσχάιμερ και πως πρέπει από την αρχή να γίνεται ο διαχωρισμός τους από το θεράποντα ιατρό.
Η ομάδα του Columbia University Medical Centre, ξεκίνησε με την ανάλυση 8 ανθρώπινων εγκεφάλων, ατόμων ηλικίας από 22 -88 ετών, τα οποία δε βρίσκονταν πλέον εν ζωή και είχαν δωρίσει τα όργανά τους για ιατρική έρευνα.
Στην ανάλυση αυτή βρέθηκαν 17 γονίδια, των οποίων το επίπεδο δραστηριότητας εμφάνιζε διαφορές ανάλογα με την ηλικία, ενώ ένα από αυτά διέθετε οδηγίες για την κατασκευή μιας πρωτεΐνης, με την ονομασία RbAp48, η οποία γινόταν με τον χρόνο όλο και λιγότερο δραστική.
Στα πειράματα με τα ποντίκια παρατηρήθηκε πως, τα νεαρά πειραματόζωα στα οποία είχε γενετικά μελετηθεί να παράγουν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, εμφάνιζαν το ίδιο κακές επιδόσεις σε τεστ μνήμης με εκείνα που είχαν μεγάλη ηλικία. Μετά τη χρήση ενός ιού για την ενίσχυση της RbAp48 σε μεγάλα ποντίκια, φάνηκε ότι αντιστράφηκε η κατάστασή τους και η μνήμη τους ενισχύθηκε!
Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Eric Kandel, δήλωσε πως, τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά και σημείωσε ότι, η πρωτεΐνη είναι αν μη τι άλλο ένας σημαντικός παράγοντας για την απώλεια μνήμης σε μεγάλη ηλικία, γεγονός που δε σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχουν γίνει έρευνες στον πολύ πιο περίπλοκο ανθρώπινο εγκέφαλο για τις επιπτώσεις που έχουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης RbAp48 ή για το αν είναι δυνατό να ελεγχθούν τα επίπεδά της με ασφάλεια και ως εκ τούτου χρειάζεται αρκετός χρόνο ακόμα για να βγουν σαφή και οριστικά αποτελέσματα.
capitalhealth.gr