Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει κακό στην υγεία, όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα οι πολλές ώρες ύπνου μπορεί να κάνουν ακόμη μεγαλύτερο κακό.
Τόσο η έλλειψη, όσο και οι πολλές ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, το άγχος και η παχυσαρκία υποστηρίζει η νέα αυτή έρευνα.
Όσοι πασχίζουν να κοιμηθούν για περισσότερες από έξι ώρες τη βραδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού, διαβήτη, παχυσαρκίας και ψυχικών ασθενειών.
Από την άλλη, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, η πολύ ξεκούραση δεν είναι επίσης καλή για την υγεία του οργανισμού.
Το να κοιμάται κανείς πολλές ώρες (πάνω από 10 ώρες τη βραδιά) είναι εξίσου επικίνδυνο όσο και η έλλειψη ύπνου, ωστόσο σύμφωνα με την American Academy of Sleep Medicine μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη διατρέχουν οι υπναράδες.
Αντίθετα, το να κοιμάται κανείς «τις ιδανικές ώρες» (από 7 έως 9 ώρες) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών, ενώ μπορεί να βοηθήσει τους ήδη πάσχοντες άνω των 45 ετών, αναφέρει η Daily Mail.
«Ένας υγιεινός, ισορροπημένος τρόπος ζωής δεν περιορίζεται μόνο στη διατροφή και την άσκηση, αλλά είναι σημαντικό και το πότε και πόσο κοιμάται κανείς. Είναι κρίσιμο οι ενήλικες να επιδιώκουν να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, προκειμένου να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένας καλός ύπνος στην υγεία τους καθώς επίσης και σε όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες» είπε ο ειδικός στα θέματα ύπνου Dr Safwan Badr.
Ο Dr Badr και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα από 54.000 Αμερικανούς άνω των 45 ετών και τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό Sleep.
Πηγή: www.athina984.gr