του Ξενοφώντα Τσούκαλη, M.D.,medlabnews.gr Ψωνίζοντας και τρώγοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο…περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση. H καλύτερη θεραπεία της τροφική δηλητηρίασης είναι η πρόληψη. Με τον όρο τροφική δηλητηρίαση εννοούμε μια διαταραχή που προέρχεται από τη βρώση τροφίμων ή …
ΠερισσότεραΔηλητηρίαση
Τροφική δηλητηρίαση από νηστίσιμα. Πρώτες βοήθειες
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Ψωνίζοντας και τρώγοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο…περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση. H καλύτερη θεραπεία της τροφική δηλητηρίασης είναι η πρόληψη. Με τον όρο τροφική δηλητηρίαση εννοούμε μια διαταραχή που προέρχεται από τη βρώση τροφίμων ή ποτών που …
ΠερισσότεραΕορταστικές πρώτες βοήθειες, για βαρυστομαχιά, δυσφορία, καούρες, μεθύσι, hangover, κάψιμο, τραυματισμό (first aid)
της Κικής Τσεκούρα, medlabnews.gr Για τους περισσότερους ανθρώπους, το μεγαλύτερο ατύχημα που μπορεί να συμβεί τα Χριστούγεννα είναι η βαρυστομαχιά από το οικογενειακό τραπέζι, ωστόσο, υπάρχουν μερικά συνήθη ατυχήματα που μπορεί να χαλάσουν τη γιορτινή διάθεση. Ατυχήματα που μπορεί να συμβούν είναι μικροεγκαύματα από τον φούρνο ή το τζάκι, ιδιαίτερα τώρα που παρα …
ΠερισσότεραΤι πρέπει να κάνετε αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Ποια τα συμπτώματα που προκαλεί το χαλασμένο φαγητό;
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, στη χώρα μας μας απειλούν ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές …
ΠερισσότεραΗ δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα μπορεί να προκαλεί απώλεια μνήμης, αλλεργικές αντιδράσεις, πίεση, κατάθλιψη, αλλαγή συμπεριφοράς, κούραση, αϋπνία και αύξηση χοληστερίνης. Αποτοξίνωση και πρόληψη
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Βαρέα ονομάζονται τα μέταλλα με ατομικό βάρος μεγαλύτερο αυτού του σιδήρου (Fe). Ο όρος “βαρέα μέταλλα”, παρότι περιλαμβάνει πολλά άλλα, αναφέρεται κυρίως στον μόλυβδο (Pb), τον υδράργυρο (Hg), τον χαλκό (Cu), το κάδμιο (Cd), και το χρώμιο (Cr). Τα βαρέα μέταλλα είναι φυσικά συστατικά του …
ΠερισσότεραΓιατί προκαλεί ασφυξία η Δηλητηρίαση από Μονοξείδιο του Άνθρακα; Τι πρέπει να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε και πώς προλαμβάνεται;
Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) αποτελεί προϊόν ατελούς καύσης οργανικών ουσιών. Το CO περιέχεται στα αέρια καύσης, όπως αυτά που παράγονται από αυτοκίνητα ή φορτηγά, από σόμπες, στόφες, φανάρια, μαγκάλια, τζάκια και καυστήρες. Σε περίπτωση συσσώρευσης μονοξειδίου του άνθρακα σε κλειστούς ή μικρούς χώρους μπορεί …
ΠερισσότεραΠυρετός, διάρροιες μπορεί να οφείλονται σε άπλυτα λαχανικά ή κακοσυντηρημένα τρόφιμα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η Σαλμονέλα;
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.,medlabnews.gr Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα συνήθως σχετίζεται με χαλασμένο κρέας, καθώς και τα παθογόνα που ζουν στα έντερα των ζώων. Η μόλυνση είναι πιθανότερο να συμβεί κατά τη σφαγή του ζώου. Όμως η σαλμονέλα μπορεί επίσης να μολύνει σαλάτες και φρούτα, κάτι που μερικές φορές παραγνωρίζεται. …
ΠερισσότεραΒαρέα μέταλλα στο πιάτο μας
Ένας ανερχόμενος διατροφικός κίνδυνος! Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σε σημαντικό βαθμό η συσσώρευση βαρέων μετάλλων στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα – και μάλιστα χωρίς κάποια ιδιαίτερη μείωση, σε αντίθεση με άλλες τοξικές οργανικές ενώσεις. Αφού αυτά τα προϊόντα αποτελούν το βασικότερο κρίκο στην τροφική αλυσίδα, η είσοδος των βαρέων μετάλλων …
ΠερισσότεραΤι πρέπει να κάνετε αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Ποια τα συμπτώματα που προκαλεί το χαλασμένο φαγητό;
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, στη χώρα μας μας απειλούν ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές …
ΠερισσότεραΕπικίνδυνη η κατανάλωση ληγμένων τροφίμων
Το 33% των ανθρώπων «τζογάρει» με την υγεία του, τρώγοντας τρόφιμα που η ημερομηνία λήξης τους έχει περάσει, σύμφωνα με αναφορές που έχουν γίνει από οργανισμούς οι οποίοι ασχολούνται με την καταλληλότητα κατανάλωσης τροφίμων. Εκ παραλλήλου, ένας στους τρεις τρώει με ευκολία τρόφιμα που του έχουν πέσει στο πάτωμα, ενώ …
ΠερισσότεραΗ “μαύρη” λίστα για τις αιτίες μόλυνσης τροφίμων
Ζωικά φάρμακα και κατάλοιπα ορμονών, βαρέα μέταλλα και βιομηχανικά απόβλητα, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μπορεί να κάνουν τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, επικίνδυνα για την υγεία μας. Δείτε ποιοι άλλοι υπάρχουν και πώς μπορούμε να τους καταπολεμήσουμε. Η ασφάλεια στον τομέα των τροφίμων, αποτελεί διαρκή επιδίωξη σε παγκόσμιο …
ΠερισσότεραΚαφές – Η επίδρασή του στην υγεία
Ο καφές είναι ο καρπός ενός θάμνου που ανήκει στην οικογένεια των Ρουβιιδών. Τα δύο σπουδαιότερα είδη είναι Coffea Arabica και Coffea Conefora robusta. Ο καρπός είναι μία ράγα που περιέχει δύο σπόρους, τους κόκκους του καφέ και χρειάζεται 6-14 μήνες για να ωριμάσει. Ένα δενδράκι παράγει 2,5 κιλά καρπούς …
Περισσότερα5 κρέατα που μπορεί να μας στείλουν στο… νοσοκομείο
Νέα έρευνα του Επιστημονικού Κέντρου για ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον, κατατάσσει το κρέας και τα πουλερικά στις σημαντικότερες αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα στη διατροφή μας και να γίνουμε πιο προσεκτικοί; Τα τελευταία 12 χρόνια, τα κρούσματα ασθενειών που συνδέονται με το κρέας και τα …
ΠερισσότεραΑντιμετωπίστε τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης και της γαστρεντερίτιδας.
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Οι υψηλές θερμοκρασίες, τις τελευταίες μέρες σε συνδυασμό με το σούβλισμα του οβελία και τα βαριά για την εποχή φαγητά, μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις των τροφών, με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. Από την άλλη η εποχή ευνοεί τις ιώσεις και την γαστρεντερίτιδα. …
ΠερισσότεραΠροσοχή στον ταραμά και τα άλλα Σαρακοστιανά.
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Ψωνίζοντας και τρώγοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. H καλύτερη θεραπεία της τροφική δηλητηρίασης είναι η πρόληψη. Για να μην μολύνουν τα βακτήρια από τα ωμά τρόφιμα το έτοιμα για κατανάλωση ή μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο πρέπει να μπαίνουν ξεχωριστά. Αν δύο είδη τροφίμων …
Περισσότερα