Στο μυαλό αρκετών ατόμων, το γλυκό είναι συνυφασμένο με πολλές και περιττές θερμίδες, υπεύθυνες για αρκετά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Στην πραγματικότητα, όμως, ορισμένες επιλογές γλυκών διαφέρουν και γι’ αυτό θα πρέπει να διαχωρίζονται από την υπόλοιπη κατηγορία. Για παράδειγμα, ο χαλβάς από ταχίνι είναι ένα γλυκό που συμβάλλει σημαντικά στην επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Αξιολογώντας την περιεκτικότητα στα συστατικά αυτά άλλων γλυκών, όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ή η σοκολάτα, παρατηρούμε ότι η περιεκτικότητά τους είναι χαμηλή, συγκριτικά πάντα με τις θερμίδες που αποδίδουν.
Αντιθέτως, ο χαλβάς από ταχίνι σε ποσότητα 100 γρ προσφέρει στον καταναλωτή περισσότερα από 10 γρ πρωτεϊνών και 250 mg ω-3 λιπαρών οξέων, την ίδια στιγμή που ο σιμιγδαλένιος χαλβάς αλλά και η σοκολάτα προσφέρουν λιγότερη από την μισή ποσότητα των εν λόγω θρεπτικών συστατικών.
Οι ποσότητες, λοιπόν, των θρεπτικών συστατικών που περιέχει ο χαλβάς από ταχίνι είναι σημαντικές και του επιτρέπουν να θεωρείται ένα γλυκό που όχι μόνο ικανοποιεί τη γεύση αλλά και συμπληρώνει την ημερήσια διατροφή.
Γιάννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεν. Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής